Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner
- 400 g neutral fast tofu
- 1 stor gul lök
- 3×3 cm bit ingefära
- 2 klyftor vitlök
- 1 burk hela eller krossade tomater
- 3 dl havregrädde
- 1 dl vatten
- 1 msk gulcurry
- 1 tsk gurkmeja
- 1/2 msk spiskummin
- 1 msk garam masala
- 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
- 2 lagerblad
- 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
- Salt och peppar
- Färsk koriander
- 1/2 lime
- Olja till stekning
Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!
Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta.
Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).