Group Details Private

Film

Skriva filmrecensioner

 • Guake - Bästa terminalprogrammet i Linux

  Terminal

  Terminalen i Linux är din bästa vän som Linux-användare. Guake är en drop-down terminal för GNOME Desktop Environment men den kan användas i alla Linux-distributioner. Guake liknar andra terminaler men tas fram och bort snabbt genom att klicka på en tangent.

  screenshot.png

  Dess design inspirerades från konsoler i dataspel som den för Quake som glider ner från toppen av skärmen när en tangent trycks in och skjutas upp när tangenten trycks in igen. Guake följer samma linje som Yakuake och Tilda. Att starta Guake är snabbare än att starta en ny terminal med en tangentbordsgenväg eftersom programmet redan är laddat i minnet.

  HakTip - Guake: An FPS-style Terminal for your Linux box

  Själv så har jag bytt från Tilda till Guake eftersom Guake är så pass mycket bättre 😉

  posted in Linux
 • Termux - Om du behöver en ssh-klient för Android

  Linux

  Det finns många ssh-klienter där ute för Android men om man gillar vanliga openssh så är detta ett mycket bättre alternativ. På detta sätt slipper man reklam och annat skit. Fördelen att man kan använda denna terminal både lokalt och remote iom att det är ett litet Linux-system.

  Termux är en Android terminalemulator och Linux-miljö app som fungerar direkt utan att ha root på telefonen. Ett minimalt grundsystem installeras automatiskt och ytterligare paket finns tillgängliga med APT pakethanteraren. Bara att köra pkg kommandot.

  photo.jpg

  Terminalen

  Det är nödvändigt att ha en Ctrl-tangent för att kunna arbeta i en terminal. Termux använder Volym ned-knappen för att emulera Ctrl-tangenten. Om du trycker Volym ner + L så är det samma sak som Ctrl + L på ett hårdvaru tangentbord.

  Ctrl + A - Flytta markören till början av raden
  Ctrl + C - Avbryt (skicka SIGINT till) nuvarande processen
  Ctrl + D - Logga ut från en terminalsession
  Ctrl + E - Flytta markören till slutet av raden
  Ctrl + K - Radera från markören till slutet av raden
  Ctrl + L - Töm terminalen
  Ctrl + Z - Suspendera (skicka SIGTSTP till) nuvarande processen

  Kommandon

  Man kan använda Volym upp för andra funktioner. Du kan även förlänga ditt nuvarande tangentbord med tangenterna ESC, CTRL, ALT, TAB, -, / och |. Tryck Volym upp + Q för att aktivera de extra tangenterna på skärmen.

  Volym upp + E - Escape-tangenten
  Volym upp + T - tabbtangenten
  Volym upp + 1 - F1 (och volym upp + 2 → F2, osv)
  Volym upp + 0 - F10
  Volym upp + B - Alt + B, tillbaka ett ord när du använder readline
  Volym upp + F - Alt + F, fram ett ord när du använder readline
  Volym upp + X - Alt + X
  Volym upp + W - Pil upp
  Volym upp + A - Vänster piltangent
  Volym upp + S - Nedåtpil
  Volym upp + D - Högerpilknapp
  Volym upp + L - | (Pipe tecknet)
  Volym upp + H - ~ (Tildetecknet)
  Volym upp + U - _ (understreck)
  Volym upp + P - Page Up
  Volym upp + N - Page Down
  Volym upp +. - Ctrl + \ (SIGQUIT)
  Volym upp + V - Visa volymkontrollen
  Volym upp + Q - Visa extra tangenter visa

  Riktigt smidigt när man behöver sina vanliga tools i android på ett smidigt sätt. Favoriter är tex screen, vim och ssh.

  posted in Linux
 • Bracketed paste mode

  Slå på eller av bracketed paste mode

  En av de minst kända och därmed minst använda egenskaperna hos många terminalemulatorer är bracketed paste mode. När du är i bracketed paste mode och klistrar in i din terminal kommer innehållet att omslutas av \e[200~ och \e[201~.

  Problemet är bara att vissa terminaler går sönder och du får in massor med skräp och konstiga tecken (0~ och 1~) när du klistrar in. Det man kan göra är att slå av denna funktionen eller uppdatera din terminal så att den inte buggar ur.

  Slå på bracketed paste mode

  printf "\e[?2004h" 
  

  Slå av bracketed paste mode

  printf "\e[?2004l"
  

  Om man är som mig som befinner sig i terminalen hela dagarna så blir man irriterad om inte klistra in fungerar.

  posted in Linux
 • Ändra din MAC-adress på nätverkskortet

  MAC

  Ibland kan man behöva ändra sin Mac-adress på nätverkskortet för att få ett nytt ip från sin internetleverantör. En Media Access Control (MAC-adress) är ett unikt nummer som tilldelas varje nätverkskort under dess tillverkning. Normalt behöver du inte MAC-adressen för att konfigurera nätverksinställningarna för datorn utan bara när man ska styra vissa saker.

  Program i portage

  • net-analyzer/macchanger

  Börja med att stänga av dhcp-klienten innan du byter mac med dhcpcd -k <nätverksinterface>. Sedan kan du köra macchanger -r <nätverksinterface> för random MAC eller macchanger -p <nätverksinterface> för att återställa det. Du kan även sätta en MAC-adress med -m <adress> växeln. När datorn starar om så återställs det till originaladressen.

  När du sedan kör dhcpcd <nätverksinterface> så kommer du få en ny ip-adress eftersom internetleverantörens utrustning inte känner igen ditt nätverkskort. Observera att visa leverantörer bara tillåter 5 st publika ip-adresser vilket kan medföra att du inte får en ny om du byter mac för ofta. Det du gör då är att ringa in så de rensar MAC-låsningen eller väntar ett tag så kan det släppa av sig själv.

  posted in Linux
 • Dela och slå ihop filer i Linux

  Hantera stora filer

  Ibland kan man vilja dela upp en stor fil i många små för att lättare kunna skicka upp dem till någon tjänst eller epost.

  Börja med att bryta ner din fil i flera bitar. När du kört detta kommando så kommer du har flera små 2GB filer av den stora. Om Den stora filen är 10GB så kommer du få 5 st filer.

  split -b 2G filen.tar "filen.tar.part"
  

  För att sedan slå ihop filerna skriver du detta

  cat filen.tar.part* > nyafilen.tar
  

  Detta är mycket användbart. Ett exempel är tex onedrives filgräns på 15GB

  posted in Linux
 • Bash - Kommandon

  Bash

  För at söka i historiken så använder man Ctrl-r. Om man trycker Ctrl-r igen så hoppar den till nästa match.

  Ctrl-r
  

  Föregående och nästa kommando kommer du åt med pil upp och ner.

  posted in Linux
 • QNAP - Den bästa backuplösningen

  QNAP

  Det finns många saker man inte tänker på när man ska fixa backup på sina bilder, filmer och andra dokument. Det absolut viktigaste är att allt bara ska funka och att informationen ligger säkert. Det finns mycket hårdvara där ute för det och även lösningar där man själv scriptar ihop något.

  qnap_ts_451_us_ts_451_4_bay_personal_cloud_1068279.jpg

  Jag har själv valt att arbeta med QNAP eftersom jag tycker att deras lösning är riktigt bra och fungerar. Visst kostar det en slant att investera i detta men det är det värt kan jag säga. Jag har många kunder som kommer till mig när det är försent och deras hårddiskar har gått sönder. Det finns inget pris på sina privata bilder.

  Själv har jag inte hittat något bättre än denna lösning men vet ni något, så är det bara att hojta till.

  Säkerhet

  För er som är lite mer tekniska och vill veta hur man konfigurerar Qnapen via cli. Det finns en fil som heter /etc/config/uLinux.conf där man kan göra massor av inställningar. Detta är extra bra ifall man har låst ut sig och bara har console access kvar.

  posted in Hårdvara
 • Komponenter du har i din pc

  Tänkte att detta kunde vara bra att ha för er som inte kan så mycket om datorer men ändå vill hänga med lite 😉

  Maskinvara eller hårdvara är samlingsnamn för en dators fysiska delar. Ordet hårdvara är en direktöversättning av engelskans hardware som betyder ungefär järnvaror, sådant man köper i en järnhandel. Hårdvara i en dator är alla de saker som man kan ta på. Motsatsen kallas programvara eller mjukvara och det är alla de program som används i datorn.

  Vad kan du hitta i din dator?

  • Moderkort (MB)
   Ett moderkort (äldre benämningar är systemkort och bakplan) är ett centralt kretskort försett med ett antal uttag där mindre kretskort kan kopplas in. Ett moderkort binder på så vis samman delarna i ett elektroniskt system, exempelvis i en dator, där uttagen till stor del utgörs av buss-anslutningar och anslutningar för andra kablar.

  • Processor (CPU)
   En Huvudprocessor eller centralprocessor (även kallad cpu på engelska) är den enhet som exekverar (utför) program i en dator genom att hämta maskininstruktioner och utföra begärda operationer som beräkningar och datahantering. Denna term har använts inom datorindustrin åtminstone sedan början av 1960-talet. Processorer finns i ett stort antal varianter och återfinns i moderna maskiner och apparater, från bilar till kaffebryggare. I dagligt tal avses ofta den typen av processor som sitter i en persondator.

  • Grafikkort (GPU)
   Ett grafikkort är ett gränssnitt i datorsystem som tolkar och bearbetar en dators binära information till en videosignal som kan visas på en bildskärm. Moderna grafikkort, som sådana som används för bildbehandling, CAD och datorspel, utför ofta mycket av arbetet med att konstruera den slutgiltiga bilden som syns på skärmen.

  • Hårddisk (HDD)
   Hårddisk (tidigare skivminne, finlandssvenska hårdskiva, ibland förkortat HDD efter engelskans hard disk drive) är en anordning för lagring av information som används i datorer. En hårddisk innehåller en eller flera roterande skivor belagda med ett magnetiskt material. En läsarm rör sig över skivan och skriver eller läser ner rätt ställe på skivan som befinner sig under läshuvudet. Beteckningen används för att markera skillnaden mellan en sådan disk och en mjuk diskett (engelska floppy disk, ungefär "fladdrig disk").

  • Ljudkort
   Ett ljudkort är en komponent i en dator som används för att spela upp och spela in ljud. Ljudkort kan vara integrerade med moderkortet vilket är det vanligaste på moderna datorer men professionella användare väljer ofta instickskort eftersom de i nästan samtliga fall håller en högre kvalitet. Signal/brus-förhållandet är ofta mycket bättre på instickskorten än de som är integrerade med moderkortet, inte minst därför att instickskorten är bättre isolerade från det brus av signaler som ofta förekommer på moderkortet.

  • Nätaggregat
   Nätaggregat eller nätdel är en anordning eller ett system som förser en eller flera energikrävande belastningsobjekt med elektrisk eller annan typ av energi. Termen förekommer oftast i tillämpningar med elektrisk energiförsörjning av datorer, förstärkare och liknande. Där är det den del i apparaten, som omvandlar växelströmmen i vägguttaget till de olika former av elektricitet, vad avser spänning, ström och frekvens, som de olika ingående komponenterna behöver. Komponenterna i nätdelen blir relativt varma och kräver kylning, antingen passivt eller med fläkt. Vid passiv kylning behövs ofta större kylelement vid kraftfullare datorer med starkare nätaggregat.

  • RAM-minne
   Random Access Memory eller RAM är ett minne där man kan nå varje minnescell direkt utan att behöva läsa igenom andra delar av minnet, till skillnad från minnen som läses sekventiellt. RAM används ofta som benämning på olika typer av läs- och skrivbart (RWM) primärminne, vilket kan vara förvirrande då RAM är benämningen på typen av åtkomst.

  • SATA (Serial ATA)
   Serial ATA, även känt som Seriell ATA, SATA och S-ATA, är en seriell databuss som i huvudsak är byggd för att förflytta data till och från hårddiskar i datorer men används även till DVD- och Blu-ray-brännare med mera. Den ersatte den äldre ATA-standarden (också känd som IDE) kring år 2005. ATA kallas numera Parallell ATA (PATA) för att skilja den från Seriell ATA (SATA).

  • DVD (Digital Versatile Disc)
   Digital Versatile Disc (ursprungligen Digital Video Disc), förkortat DVD eller dvd, är ett digitalt optiskt lagringsmedium som ersatt videokassettband och laserdisc, men dess användningsområde omfattar även musik och bilder i olika format samt generell datalagring, vilket gör att DVD utgör ett alternativ till CD, med fördelen att DVD har högre lagringskapacitet.

  Där har vi lite grunder för PC-hårdvara. Om ni har mer funderingar så är det bara att fråga på 😉

  posted in Hårdvara
 • Räddningsskivor för både hårdvara och mjukvara

  Nu ska jag berätta om ett fantastiskt hjälpmedel som jag hitta för ett par år sedan. När man har strul med både det ena och andra så vill man ju ha en ultimat räddningsskiva som kan hjälpa till.

  screenshot.gif

  Ultimate Boot CD

  Ingenting som jag hittat hittills kan nog slå Ultimate Boot CD. Här får du över 100 stycken verktyg för diagnostik och reparation, allt du behöver för att kurera en motvillig dator. Det är en utmärkt samling verktyg, både omfattande och bekvämt. Bränn på en skiva och starta från denna, från menyn kan du sedan välja önskat verktyg. Notera menyalternativet som kan kopiera verktygssamlingen till en USB-enhet ifall man vill det.

  Det finns program för processortest, minnestest, test av portar och anslutna enheter, systeminformation, benchmarkprogram, diskverktyg, partitionsverktyg, filverktyg, NTFS-läsare för DOS, virussökare och olika startmetoder för DOS eller Linux.

  Ultimate Boot CD: Bootable Hardware Diagnostics / Recovery Disk

  Allt detta kan du alltså göra utan att starta Windows och har alla möjligheter att reparera ett krånglande system. Det här är definitivt en guldgruva.

  Hiren’s BootCD

  Hiren s BootCD är ett startdiskverktyg som kommer att bidra till att lösa problem går smidigare. Denna sammanställning av programvara ger dig verktygen för problemlösning.

  maxresdefault.jpg

  Vad innehåller skivan?

  • Partitions verktyg - Att partitionera betyder att man delar upp hårddisken i olika delar, tex en del för systemet och en för privata filer.
  • Backup och återställnings verktyg - Detta används för att få tillbaka filer eller att spara ner viktiga filer.
  • Antivirus verktyg - Verktyg för att förhindra att oönskat kod körs på din dator.
  • Test verktyg - En blandning av verktyg för att testa ditt system.
  • Lösenords verktyg - Ibland kanske du har glömt ditt lösenord eller vill trygga upp ditt system.
  • Mini Windows XP - Ett mini windows system för att göra saker som man annars inte kan göra.

  How to create and run the Hiren's BootCD 15.2

  Windows Password Recovery with Hiren's BootCD

  Jag själv är mer van vid Ultimate Boot CD men kan tänka mig att Hiren’s BootCD funkar bra den med. Man får kolla vilka verktyg som finns på vilken skiva och sedan välja den som passar bäst..

  Om ni känner till liknande eller bättre verktyg så är det bara att tipsa på 😉

  posted in Hårdvara
 • Att köpa en begagnad dator

  Här har vi en liten tanke!

  Vågar man köpa en begagnad dator? Vad bör man tänka på? Ska man köpa en bärbar dator eller stationär? Dessa frågor och många till är sådant som dyker upp i skallen när man funderar på att köpa en begagnad dator.

  Man kan absolut göra bra affärer på begagnade datorer idag, många köper nytt relativt ofta och säljer då den gamla billigt. Undviker man dom allra äldsta datorerna så får man en hyfsad maskin för en bra kostnad. Självklart måste man se vad hårdvaran har att erbjuda och att det är rätt processor, minne, grafikkort och hårddisk. När man håller sig till moderna datorer så är det enklare att hitta uppgraderingstillbehör i form av mer minne eller större hårddisk, något av det man oftast uppgraderar och får mest nytta av.

  Jag personligen köper nästan allt nytt iom att om man ska köpa saker begagnat så måste man pruta. Allt som tex läggs upp på blocket är överpris. För att köpa något där så utgår du från säljarpriset - 25-50% Det många inte tänker på är att priset för en dator sjunker enormt mycket. En dator som är 1 år gammal kan vara värd att köpa. Om den är 2 år så blir det tveksamt och är den över 3 år så är den helt värdelös.

  Det är lätt att göra dumma affärer och har man inte koll på vad hårdvara ska kosta så rekommenderar jag att alltid köpa nytt så man får något fräscht med garanti. Tankar på detta?

  posted in Hårdvara