Snabba upp din sega Mac • Optimera din dator

  Jag antar att du någon gång har råkat ut för att din Mac blir seg som sirap och att vad du än gör så går allting i snigelfart? Här kommer lite tips som man kan testa för att datorn ska bli lite roligare!

  optimize-your-page-fivera-net_rhjgxn.jpg

  1. Starta om datorn - En av de enklaste sakerna du kan göra är också en av de mest effektiva. En omstart kan göra susen eftersom det sätter stopp för bakgrundsprocesser och frigör arbetsminne. Förhoppningsvis räcker det för att datorn ska kännas fräsch igen. När man bara slänger igen locket så går den ner i sömnläge vilket inte for datorn att starta om.

  2. Kontrollera internetuppkopplingen - För många Mac-användare är en långsam internetuppkoppling synonymt med en långsam dator. Det beror på att nästan allt du gör, från surfande till att kolla mejlen, kräver tillgång till internet. I så fall kan en undersökning av din anslutning lösa ditt problem. En bra start är ett kolla bredbandskollen för att se att hastigheten är det den ska vara.

  3. Frigör utrymme - Datorer behöver ha tillräckligt med ledigt utrymme för att fungera tillfredsställande. Tumregeln är att du behöver ha minst tio gigabyte tillgängligt, helst mer. Om du har mindre än så bör du frigöra utrymme snarast.
    
   Stora filer: Ett enkelt sätt att hitta stora filer är att använda Spotlight. Öppna ett Finderfönster och tryck på cmd-F. Klicka nu på plustecknet och välj Andra i stället för Senaste öppningsdatum. Leta reda på Filstorlek i listan och klicka sedan på OK. Ställ in att filstorlek ska vara större än exempelvis 2000 megabyte. Ser du några filer du inte längre behöver är det bara att rensa bort dem och vips får du mer ledigt utrymme.
    
   Radera cache och loggfiler: Vanligtvis ska cache-filer göra att din Mac känns snabbare, men med tiden kan de ta onödigt mycket plats. På samma sätt förhåller det sig med loggfiler. Det enklaste sättet att rensa datorn från gamla cache- och loggfiler är att ladda ner gratisverktyget Onyx från Titanium Software. När du startat programmet väljer du fliken Rensa, markerar vad du vill ta bort och trycker på Verkställ. Är du det minsta osäker på vad du gör nöjer du dig med att radera filerna under flikarna Användare och Loggar.

  4. Processoraktivitet - Ibland händer det att enstaka program lägger beslag på nästan all processoraktivitet, vilket segar ner hela systemet. Lyckligtvis går det enkelt att få reda på vilket program som ställer till det. Starta Aktivitetskontroll och välj Processor i popup-menyn längst upp. Klicka därefter på kolumnen % processor för att sortera efter detta kriterium. Om någon enskild process tar upp mer än 50 procent markerar du den och trycker på knappen Tvinga en process att avsluta. Om det är Safari som tar upp all processor­kraft kan du testa med att stänga ner dina öppna flikar. Ofta är det en webbsida med Flash eller något annat tilläggsprogram som ställer till det.

  5. Minnesanvändningen - Datorn använder sig av en kombination av fysiskt minne och virtuellt minne för att få saker gjorda. Har du ont om det förstnämnda får datorn förlita sig på det sistnämnda, vilket kan göra att systemet känns trögt. Avsluta program för att förbättra situationen kan du avsluta program som du inte använder för närvarande. Vid behov kan du starta om datorn, då rensas nämligen den så kallade växelfilen.
    
   Kontrollera minnesanvändningen: Starta Aktivitetskontroll och se vilket/vilka program som lägger beslag på ditt minne. Vid behov stänger du ner dessa program. På fliken Minne kan du få mer information. I äldre versioner av OS X visas minnesanvändningen som siffror, men i de senaste versionerna finns en graf som visar Minnestryck. Den är enkel att avläsa, börjar den bli röd används för mycket minne och det är dags att stänga ner processer. Upprepade problem med minnesanvändningen kan tyda på att ett program du använder har en minnesläcka. En uppdatering kan lösa problemet.

  6. investera pengar - Ibland är det enda sättet att få bukt med en långsam dator att plocka fram plånboken.

  • Utöka mängden minne: Har du råd bör du se till att din Mac har så mycket arbetsminne som möjligt.
  • Köp en större hårddisk: Om du ständigt får ont om ledigt utrymme bör du fundera på att köpa en större hårddisk. Vill du få bästa möjliga prestanda kan du med fördel välja en ssd-enhet.
  • Köp en ny dator: Om din Mac har några år på nacken kan det vara på sin plats att köpa en helt ny dator. Med all sannolikhet kommer den nya datorn att ha en snabbare processor, mer minne, större och snabbare ssd-disk och snabbare portar.

  Det gäller att ta hand om sin dator om man vill att allt ska flyta på 😉


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]