Flera operativsystem på din Mac • Det finns många sätt att starta i olika operativsystem på din Mac. Jag kan självklart inte tipsa om allt, men kommer här visa vad jag använder.

  refind.png

  rEFInd Boot Manager

  Som tidigare programvara rEFIt så är rEFInd en starthanterare, vilket innebär att det presenterar en meny med alternativ för användaren när datorn först startas med olika alternativ av system. rEFInd är den senaste programvaran för att boota smidigt till Windows och Linux från en Mac dator. Här kan du ladda ner rEFInd.

  Felsökning

  Om du har ett tidigare OS X version så kommer det funka out of the box men annars så måste du stänga av SIP (System Integrity Projection). Annars så kommer du få detta felmeddelande Could not set boot device property:.

  För att få rEFInd att funka på OS X 10.11 El Capitan

  1. Starta om datorn och vid uppstart håll ned Kommando-R för att starta upp återställningsläge.
  2. När den sedan är i återställningsläge så navigerar du till "Verktyg> Terminal" i övre menyraden.
  3. kör csrutil disable som kommando i terminalfönstret.
  4. Starta om maskinen. System integritetsskyddet kommer nu att vara avaktiverat.

  No bootable device

  När du väl har fått rEFInd att funka fast du inte kan få ditt Linuxsystem att starta pga bootdevice fel så måste du fixa till din Hybrid MBR med GPT fdisk (gdisk) i Linux. Det kan vara värt att nämna att om man gör fel med Hybrid MBR så kan man förlora all data. Se till att ta en backup innan ni labbar med detta 😉

  Lycka till nu


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]