Lösenordsskydda din hemsida med htaccess • Lösenord för hemsidan

  Här kommer lite information om lösenordsskydd för din hemsida. Detta är användbart ifall du vill skydda din hemsida temporärt eller om du utvecklar den.

  Informationen på denna sida utgår från att du kan lite om att konfigurera webbservrar. Om detta känns svårt så kan du alltid anlita mig för att lösa detta åt dig.

  1462-2.png

  Introduktion

  Att skydda information eller din hemsida med lösenord är något som är mycket vanligt och som de flesta har ett behov av någon gång. Oavsett ifall du har något hemligt som du vill skydda eller bara något under utveckling som inte är klart. Vi kommer prata om två olika filer som du behöver känna till: .htaccess och .htpasswd.

  .htaccess

  Htaccess är en förkortning för Hypertext Access. Det är en konfigurationsfil som används av apache-baserade webbservrar. Konfigurationsfiler konfigurerar de initiala inställningarna för ett program, eller i detta fall servern. Detta betyder att .htaccess-filen kan användas för att få servern att fungera på ett visst sätt. Varje funktion är i praktiken bara en rad av text, eller kod, som säger till servern vad den ska göra. Du kan lägga till eller ändra funktion genom att lägga till eller ändra koden i .htaccess-filen.

  Det finns många anvädningsområden för en .htaccess-fil

  • Skydda din sida med ett lösenord.
  • Skapa en anpassad felsida.
  • Omdirigera besökare till en annan sida.

  .htpasswd

  För att kunna lösenordsskydda din hemsida så behöver du även en .htpasswd-fil. Denna fil består av dina användare och lösenord som ska användas för att komma åt din hemsida.

  Hur gör man

  Lägg in detta i din .htaccess-fil. Denna fil ska ligga i din webbroot.

  AuthName "Min skyddade hemsida"
  AuthType Basic
  AuthUserFile /absolutsökväg/till/filen/.htpasswd
  Require valid-user
  

  Skapa dina lösenord via kommando eller någon hemsida. Sedan lägger du bara in det i .htpasswd-filen

  mittkonto:$apr1$f2JL78bW$u4H37Cw6JdPUOp2ZSncug.
  

  Om du nu har gjort rätt så ska du behöva skriva ett lösenord för att komma åt din hemsida. Om du gillar terminaler så kan du skapa .htpasswd filen genom att köra kommandot htpasswd.

  htpasswd -c /absolutsökväg/till/filen/.htpasswd mittkonto
  

  Skönt att man har möjlighet att sätta lösenord 😉 073-731 76 64   [email protected]