Använd git för alla projekt • Vad är Git

  Git är ett versionshanteringsprogram som skapades 2005 för att hantera källkoden till Linuxkärnan. Linus Torvalds ansåg att inget av de alternativ som fanns att tillgå räckte till vad gäller funktion eller prestanda. Han hade länge använt ett kommersiellt system (BitKeeper), men förlorat gratislicensen efter en kontrovers. Själv använder jag git för alla mina projekt sedan några år tillbaka.

  Git är ett distribuerat versionshanteringssystem, vilket innebär att ett centralt arkiv saknas, och att vem som helst kan skapa en egen kopia. Vissa arkiv kan sägas vara viktigare än andra, till exempel det arkiv där den officiella Linuxversionen publiceras, men det är inte av tekniska skäl utan rent sociala konventioner.

  Git är uppbyggt för att passa arbetsmetodiken i stora öppen-källkods-projekt. Därför finns det program för att skicka och ta emot ändringar i form av patchar via e-post, samt logga vem som gjort vad utan att någon behöver administrera register över utvecklare. Versioner identifieras med hjälp av starka kryptoalgoritmer (SHA-1) och kan därför signeras digitalt om så önskas, även om versionsidentifikationen i sig i praktiken skyddar mot manipulation. Därtill är Git extremt snabbt för att kunna hantera den stora volymen källkod och ändringar som linuxkärnan kräver.

  Git är i grunden kommandoradbaserat (CLI). Det finns även tillägg (plugins) till vanliga utvecklingsverktyg som gör det möjligt att använda Git inifrån det aktuella verktyget - exempelvis EGit. Det finns även separata verktyg med grafiska användargränssnitt (GUI) som kan utnyttjas för att använda Git - exempelvis TortoiseGit och gitk.

  Det finns flera verktyg som underlättar övergång från eller parallellhantering jämte andra versionshanterare såsom CVS eller Subversion som jag också har använt förut. Det finns också verktyg för att simulera en CVS-server.

  Läs mer om Git.

  Vad är Github

  Github är ett webbhotell för mjukvaruutvecklingsprojekt som använder versionshanteringssystemet Git. Github erbjuder både abonnemang mot avgift för privat bruk och gratis lagring för mjukvaruprojekt med öppen källkod. I maj 2011 utsågs Github till det populäraste webbhotellet för lagring av öppen källkod, och gick därmed om konkurrenterna Sourceforge och Google Code.

  Eftersom projekt som Github finns så är det helt gratis att komma igång med att utveckla och använda git. När man pratar utveckling så är det A och O att man har koll på sin kod och även kan backa till tidigare versioner.

  Det finns självklart mycket att veta om git men här har vi en början iallafall 🙂 073-731 76 64   [email protected]