Dekryptera Ransomware • Vad är ransomware

  Tänk om du skulle förlora alla foton, videoklipp, meddelanden och dokument som du har sparat på din dator. Hur mycket skulle du vara beredd att betala för att få tillbaka allt? Ransomware är skadeprogram som smittar din dator, låser den och begär en lösensumma för att låsa upp den.

  Hur funkar det

  Krypto-ransomware krypterar filerna på en dator, och gör så att filen helt enkelt inte går att läsa utan den rätta avkrypteringsnyckeln. En lösensumma begärs för avkrypteringsnyckeln. När skadeprogrammet har angripit en dator kan det spridas till andra datorer i nätverket och göra det omöjligt att få något gjort. Lösen­summan brukar ligga på runt 300 till 500 USD per dator, ofta i Bitcoin, en virtuell valuta som är svår att spåra.

  Hur blir man smittad

  Du kan stöta på ransomware på flera olika sätt: som e-postbilagor, skadliga länkar eller via utnyttjandepaket. Du kan utsättas för utnyttjandepaket när du går in på en komprometterad webbplats, klickar på en komprometterad annons på en i övrigt harmlös webbplats, eller dirigeras om till en skadlig webbplats. Utnyttjande­paketen testar om din dator har några fel eller luckor som kan utnyttjas, vilket är vanligt i föråldrad programvara. Om det hittar en öppning laddar utnyttjande­paketet ner ransomware och installerar det på din dator. Det här kan hända utan att du märker det.

  Få tillbaka sins filer

  Jag avråder från att betala lösensumman. Visserligen är det ett sätt att få tillbaka kontrollen över datorn och filerna, men det bästa är att börja redan innan du drabbas genom att säkerhetskopiera regelbundet. Då är det ingen panik om du angrips – det är bara att återställa allt från säkerhetskopiorna. Och visserligen brukar de flesta ransomware lämna tillbaka kontrollen när man har betalat, men det finns inga garantier. Du kan bli av med både pengarna och kontrollen.

  Om dina filer hålls som gisslan och du inte har säkerhetskopierat dem är det värt att se om det finns något avkrypteringsverktyg på nätet för den ransomware som du har drabbats av. Lägger upp lite länkar till dekrypterings-program.

  Det bästa är självklart att ha en backup eller två :)Du kan även vända dig till hjälpforum som Bleeping Computer, där det finns hjälp att hitta för Ransomware-virus.


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]