Om du har problem med ljudet
-
Ljudproblem i Linux
Ibland kan det vara knepigt att få till ljudet i Linux. Det kan vara problem med att det inte kommer något ljud alls eller att man inte kan ha flera program igång samtidigt som spelar upp ljud. Här är lite anteckningar för att göra det lättare att felsöka nästa gång.
Om och när du kompilerar in stöd för ditt ljudkort i Linux-kärnan, så tänk på att ta bort alls som har med OSS att göra för att minska problem. Editera filen /etc/asound.conf och lägg in inställningar för ditt ljudkort.
pcm.!default { type hw card 2 } ctl.!default { type hw card 2 }
Genom att använda aplay -L så kan du ta reda på vad dina instälningar är. I mitt fall är det PCH och 0 som gäller. Du kan läsa mer om detta under länkar i denna tråd.
Lite kommandon som kan vara bra att känna till
Se vilka program som använder ditt ljudkort just nu
fuser -v /dev/snd/* /dev/dsp*
Testa ifall ljudet funkar
speaker-test -t wav -c 2
Med detta kommando kan du ställa in din volym. Missa inte att du kan använda F6 för att switcha ljudkortsutgång.
alsamixer
Länkar
-
Sed - strömredigerare för filtrering och omvandling av text
Sed kommandot är som vim ganska knepigt att lära sig men när man får koll på det så kan man underlätta sitt arbete med shell script extremt mycket.
När man ska manipulera och omvandla texter så är sed ett av de bästa verktygen i Linux. Jag ska försöka använda mig av bra kompatibilitet så att det funkar på så många installationer som möjligt. Därför har jag testat dessa kommandon på asus wrt som har en äldre busybox installation.
Argument till kommandot-e Kör flera editeringar efter varandra. Jag rekommenderar att man kör sed 's/byt/till/; s/byt/till/' fil.txt istället för sed -e 's/byt/till/' -e 's/byt/till/' fil.txt. Blir både kortare och bättre med ; istället för -e.
-n Stäng av automatisk print till standar ut. Använd sed -n 'p' för att få ut text.
KommandonFör att skicka text till sed (standard input) så finns det olika sätt att göra detta på. Här ser du fyra exempel på detta.
< fil.txt sed -n '2,3p' sed -n '2,3p' fil.txt cat fil.txt | sed -n '2,3p' printf 'Lite text' | sed -n 's/text/sed/p'Printa rad 4 till 6.
sed -n '4,6p' fil.txtRadera rad 2 till 4 och printa sedan.
sed -n '2,4d;p' fil.txtTre exempel på att byta ut ordet byt till ordet till fast bara på rad 10 till 13. Det första exemplet byter ut det i texten och sedan printar hela texten medans det andra bara printar det som lyckats blivit utbytt. /p är en specialare som bara printar det den matchar på när man byter ut saker eller söker efter dem. Tredje exemplet gör samma som första men bryr sig ej om det är exakt match på stora och små bokstäver.
sed -n '10,13s/byt/till/;p' fil.txt sed -n '10,13s/byt/till/p' fil.txt sed -n '10,13s/byt/till/I;p' fil2.txtDetta fungerar som grep att man letar efter hitta och sedan printar det som matchar. Det andra alternativet gör som den första men lägger till 10 rader efter matchen. Det tredje alternativet begränsar sökningen från rad 4 till 10. Det fjärde exemplet tar rader från försa <p> taggen till sista </p> taggen och sedan söker efter rader med <b> som den sedan tar bort och printar resten. Så en begränsning med {} kan sättas upp med både 4,10 eller ord och taggar.
sed -n '/hitta/p' fil.txt sed -n '/hitta/,+10p' fil.txt sed -n '4,10{/hitta/p}' fil.txt sed -n '/<p>/,/<\/p>/{/<b>/d;p}' fil.txtd är använbart i många fall. Första exemplet är för att ta bort allt efter en match. När man använder ! så blir det tvärt om. Andra exemplet tar bort allt före en match.
sed -n '/hitta/,$d;p' fil.txt sed -n '/hitta/,$!d;p' fil.txtq är riktigt bra om du vill sluta läsa in data. Då kan du genom flera q leta efter ett ställe och sedan ett annat och printa resten. Observera att om du vill ha med sista raden som den stannar på så måste du lägga in p före q.
sed -n '/hitta/q;/hitta2/q;p' fil.txt sed -n '/hitta/q;p;/hitta2/q' fil.txtHär har vi några exempel på saker som skrivs ut 1. Första raden. 2. Femte raden. 3. Sista raden. 4. Sista radens nummer. 5. Sista radens nummer och innehåll. 6. Alla radnummer och innehåll.
sed -n '1p' fil.txt sed -n '5p' fil.txt sed -n '$p' fil.txt sed -n '$=' fil.txt sed -n '$=p' fil.txt sed -n '=p' fil.txtNär man har med n inom ' ' så hoppar man över en rad för varje rad. Detta betyder att varannan rad skriver ut radnumret. Den andra exemplet skriver ut varannan rad. Du kan hoppa över 3 rader för varje rad med sista exemplet.
sed -n '=;n' fil.txt sed -n 'n;p' fil.txt sed -n 'n;n;n;p' fil.txtDet finns fall där man måste använda -e istället för ;. Detta när man lägger till text ovanför, under eller byter ut en rad. -ne behövs bara på första. sedan kan du fortsätta som vanligt. Anledningen till detta är att man kan inte lägga några ; tecken efter texten som man lägger till för då läggs den bara till som text istället för att köra nästa kommando.
sed -ne '/3/aLite ny text under rad 3' -e 'p' fil2.txt sed -ne '/3/cLite ny text istället för rad 3' -e 'p' fil2.txt sed -ne '/3/iLite ny text ovanför rad 3' -e 'p' fil2.txtFör att förstå N/P/D så är det bäst att kolla på video 2 från 7:44. N lägger in nästa till patten space och P printar första från patten space samt D som tar bort första från patten space.
För att förstå script, -f och # så är det bäst att kolla video 3 från 4:45.
För att förstå holding space och x/h/H/g/G så är det bäst att titta på video 4 från 5:37.
För att förstå holding space och :/b/t så är det bäst att titta på video 4 från 13:05.
Filmer och sed editornDessa måste vara de bästa filmerna om man skall lära sig sed.
Understanding how sed works 1/4
Understanding how sed works 2/4
Understanding how sed works 3/4
Understanding how sed works 4/4
TipsIbland så kan det vara bra att använda andra avskiljare än / i sed för att det krockar. Ett tecken som jag tycker är bra är | (pipe). Om man behöver använda variabler så kan man lösa det som i andra exemplet.
sed -n '10,13s|byt|till|;p' fil.txt sed -n "10,13s|$byt|$till|;p" fil.txtMan kan göra så många saker med sed och det går inte att ta upp allt. Men efter du har läst detta och även sett på filmerna så kommer du förstå sed mycket bättre än innan.
-
Windowsfx (linuxfx)
Har du funderat på att gå över till opensource för att du är trött på Windows som operativsystem? Det kan vara svårt att börja med en Linux distribution som är avancerad och tar lång tid att lära sig.
Något som kan vara värt att testa är Linuxfx som gör din migrering till Linux lättare. När du sedan har fått upp smaken så kan du testa en lite svårare variant av Linux. Lär dig mer om Linux via vår länklista.
Här kan man ladda ner Linuxfx.
-
Bashism
Visst är det härligt att automatisera saker på din dator? Shellskript finns i många former men när vi pratar Linux så brukar folk referera till bash-skalet. Problemet med bash är att det inte följer POSIX-standarden och har massor med extra funktioner som inte stöds i andra eller gamla skal och detta kallar man för bashism. Exempel på skal som är snabba är tex dash och ash.
När man skriver skript så vill man gärna att det är portabelt så att man kan flytta det mellan olika servrar eller datorer. Jag strävar alltid att göra saker så portabelt som möjligt och då vill man följa POSIX rakt ut.
Som tur så finns det ett verktyg som heter checkbashisms och går att installera i de flesta Linux distributioner. Använd det genom att köra
checkbashisms -f -p <ditt skript>Så kommer den berätta för dig vad som inte följer POSIX i ditt script. Notera att du ska alltid använda #!/bin/sh i toppen på skriptet.
Kolla här om du vill läsa mer om bashism.
-
Arbeta via proxy i någon annans nätverk Tunneln
Det första man måste göra är att sätta upp denna tunnel via ssh. Inget annat speciellt behövs. Observera att detta bara funkar för TCP och ej UDP.
Du öppnar en SSH-anslutning till en fjärrserver. När man öppnar anslutningen kommer din SSH-klient också att öppna en lokal TCP-port, endast tillgänglig för din dator. I exemplet nedan använder jag lokal TCP-port: 1337. Du konfigurerar din webbläsare Firefox för att använda den lokala proxy istället för att direkt gå ut på internet. Fjärr SSH-servern accepterar din SSH-anslutning och fungerar som en utgående proxy / vpn (SOCKS5).Kör följande kommando i din terminal för att aktivera tunneln. När du kör detta kommer ssh att ligga i förgrunden tills du gör CTRL + C för att avbryta det.
ssh -C -D 1337 -N <användare>@<server>Om du föredrar att hålla den igång i bakgrunden, lägg till -f för att forka den till ett bakgrundskommando.
ssh -C -D 1337 -f -N -p <port> <användare>@<server>Du kan se att den funkar genom att köra netstat -nap | grep 1337. För att stänga av så kan du köra kill på process nummer som du får genom att köra ps | grep [1]337.
Vad detta kommando gör;
-C: Sparar bandbredd genom att komprimera data i tunneln. -D 1337: öppna en SOCKS-proxy på din lokala port: 1337. Prova ett annat portnummer om porten är upptagen. Om du vill öppna flera SOCKS-proxyer till flera slutpunkter väljer du en annan port för var och en. -f: Kör processen för tunneln i bakgrunden. -N: kör inte fjärrkommandon, användbart för att bara vidarebefordra portar. -p: Om din ssh-server lyssnar på en annan port än 22. -q: tyst läge, skriv inte ut något i terminalen. <din server>: En fjärr SSH-server du har tillgång till WebbklientenFör att använda proxyn så behöver du en webbläsare. Den bästa webbläsaren för detta är Firefox oberoende av vilket operativsystem du har. Börja med att gå till Inställningar -> Nätverksinställningar -> Inställningar... i Firefox.
Väl sedan Manuell proxykonfiguration och fyll i SOCKS-värd (127.0.0.1) och port (1337). Bra att bocka i SOCKS v5 samt Proxy DNS när du använder SOCKS v5.
FelsökningLite vanliga fel som kan uppstå. Du kan alltid felsöka med curl för att se hur det funkar.
curl --socks5 127.0.0.1:1337 https://www.google.comOm det inte funkar så kan det vara bra at kolla så att AllowTcpForwarding / ssh_forwarding är påslaget i din router / server / WSL.
channel 2: open failed: administratively prohibited:Om du får "The connection was reset" i Firefox så kan du ha missat att SOCKS-värd ska vara satt och inte HTTP Proxy / HTTPS Proxy.
-
-
APK - Alpine Linux paket hanterare
Detta är Alpines pakethanterare och paketen hittar ni här https://pkgs.alpinelinux.org
Uppdatera nuvarande paket så att de matchar paketdatabasen samt uppdatera cachen.
apk -U upgradeOm man ska uppdatera allt och ignorera dependency constrains. Detta är bra om man gör en major uppdatering. Kolla även igenom /etc/apk/world och uppdatera /etc/apk/repositories. Glöm ej att köra update-conf när du gör en stor uppgradering.
apk --available -U upgrade update-confFör att hitta vilket paket en fil tillhör.
apk info --who-owns /hela/sökvägen/till/filenSök efter installerade paket som börjar på alpine.
apk list --installed alpine*Lista paket som behövs av alpine-base.
apk info -R alpine-baseLista paket som busybox behöver.
apk info -r busybox -
-
-
-
-
Om du är sugen på att lära dig något nytt så tycker jag att du ska ta en titt på Linux och öppen källkod. Om du är en person som är villig att kämpa lite för att läsa sig ett system så är Linux klockrent för dig. Det finns självklart olika svårighetsgrader beroende på vilken distrubution av Linux du väljer att börja med.
Börja med att kolla in dessa länkar!
Kernel newbies - Lär dig mer om ramverket som gör det möjligt att interagera med datorns maskinvara. Linux Questions - Här är en bra källa ifall du har frågor om Linux och alla distributioner i allmänhet.Det finns självklart massor med sidor på internet som är bra men det finns mycket skit också tyvärr. Har ni tips som jag tycker är bra så lägger jag till dem i listan 😉
-
Här är en guide för er som har upptäckt hur bra CoreOS är och hur man installerar CoreOS i Oracle VM VirtualBox. Kör inte scripten som root.
2000px-CoreOS.svg.png
Bygg en Virtual DiskDet finns ett script som förenklar skapandet av VDI avbildningen. Den laddar ner en grund avbildning, verifierar GPG och konverterar den till VirtualBox format. Du kan hitta scriptet på GitHub. Host systemet för VirtualBox måste ha stöd för VirtualBox tools.
Som första steg så laddar du ner scriptet och gör den exekverbar.
wget https://raw.github.com/coreos/scripts/master/contrib/create-coreos-vdi
chmod 755 create-coreos-vdiFör att köra scriptet så kan du specificera platsen där den ska hamna och CoreOS version.
Skapa en Config-Drive
./create-coreos-vdi -d /coreos/vdi/image/path -V stable
Du kan välja vilken kanal man ska basera din disk avbildning på (alpha, beta, stable) . Man kan också specificera ett versionsnummer för CoreOS om man vill.För att komma åt din maskin så behöver du en config-drive med SSH-nyckel inställningar. Det finns även ett script för att hjälpa dig med att bygga din config-drive. Du kan modifiera till dina inställningar i create-basic-configdrive om du vill lägga in något extra i din cloud-config.
Skapa din nyckel med ssh-keygen.
ssh-keygen -b 4096 -f hostnamewget https://raw.github.com/coreos/scripts/master/contrib/create-basic-configdrive
Skapa en ny virtuell maskin i VirtualBox
chmod 755 create-basic-configdrive
./create-basic-configdrive -H my_vm01 -S hostname.pub
Detta kommer att skapa en ISO-fil som heter my_vm01.iso med ssh-nyckeln som du väljer att använda.Klona avbildningen för varje ny virtuell maskin du skapar och sätt den till önskad storlek.
VBoxManage clonehd coreos_production_stable.vdi my_vm01.vdi
Ändra storlek på den virtuella avbildningen till 10 GB
VBoxManage modifyhd my_vm01.vdi --resize 10240
När CoreOS bootar så kommer den märka att volymen har modifierats och ändra storlek på filsystemet.Öppna VirtualBox Manager och gå till menyn Machine > New. Skriv in önskat maskinnamn och välj Linux som typ och Linux 2.6 / 3.x (64 bit) som version.
Välj sedan önskat minne. Jag rekommenderar 1 GB minst för att det ska funka bra.
Sedan väljer du Use an existing virtual hard drive fil och tar den nya klonade avbildningen. Sedan så tycker du på Create.
Sedan måste du lägga till config-drive avbildningen som CD/DVD. När maskinen bootar så använder den config-drive för att sätta upp din nyckel och annat du har skrivit i den cloud-config. Sedan är det bara att starta maskinen.
För att behålla inställningarna från cloud-config så ska config-drive avbildningen vara monterad hela tiden.
Logga inDet kan ta ett tag för nätverket att komma upp under VirtualBox och du behöver veta ip-numret som du fått för att kunna ansluta till den. Det är bara att tycker enter några gånger för att det ska dyka upp. Nu är det bara att logga in via SSH och använd nyckeln du skapat. Sätt upp Port Forwarding i VirtualBox Manager så du kan komma åt SSH (10022:22).
ssh -p 10022 -i hostname [email protected] Länkar VirtualBox Config-drive Cloud-config guide CoreOS Quickstart More specific topicsNu är guiden klar 😉
-
Docker
Här har ni en lista på kommandon för Docker. Mina dockerfiler finns på github.
GenerellLista alla containers (-a Visa alla containers, standard är att bara visa vilka som är igång)
docker ps -aÖvervaka alla containers
docker statsLista alla images
docker imagesKör ett docker paket (Använd <kommando> för att ändra standard kommandot)
docker run -it --rm <docker path> <command> -d = starta i bakgrunden* -it = Interaktiv + tty* --name = Sätt ett namn / Lämna tomt för slumpat namn* --rm = Ta bort container när den avslutas* -p 80:80 = Mappa coreos / docker portar* --volumes-from = Montera volumes* -w = Vilken katalog det körs från inne i containern*Kör ett kommando i en aktiv container
docker exec -it <container> <command>Anslut till en aktiv container
docker attach <container>Koppla ifrån en aktiv container
ctrl + p + q UppsättningHämta en image
docker pull <Docker sökväg>Spara image innehåll till en tar fil
docker save <image name> > filename.tarSpara container innehåll till en tar fil (Detta kommer inte att innehålla någon volume data)
docker export <container id> > filename.tar SkapaBygg image filen (Ladda ner dockerfilen i en tom katalog)
docker build -t <name>/repository .Autentisera sig mot en docker hub
docker loginLadda upp imagen till hub.docker.com
docker push <name>/repository Ta bort och rensaTa bort containers
docker rm <container1> <container2>Radera alla containers (Tar bort allt)
docker rm $(docker ps -a -q)Ta bort images
docker rmi <image1> <image2>Ta bort alla images (Tar bort allt)
docker rmi $(docker images -q) ÖvrigtNär konsolen fastnar
ctrl + zJag kommer att fylla på denna lista när jag kommer på mera bra kommandon för Docker. Mer information om hur Docker fungerar hittar du på docs.docker.com.
-
Det är bra att känna till verktyg som kan rädda data från din disk när det har blivit fel på disken eller att operativsystemet har pajat.
sysresccd-003-640x480.png
SystemRescueCdSystemRescueCd är ett Linux-system på räddningsskiva som finns som en startbar cd-rom eller USB-minne för att administrera eller reparera ditt system och data efter en systemkrasch. Syftet är att ge ett enkelt sätt att utföra administrativa uppgifter på datorn, som att skapa och redigera hårddiskpartitioner.
Den levereras med en hel del Linux systemverktyg (parted, partimage, fstools, ...) och grundläggande verktyg (Redaktörer, Midnight commander, nätverksverktyg). Detta Linux-system kan användas för både Linux och Windows-datorer och på stationära datorer samt servrar. Detta räddnings system kräver ingen installation eftersom den kan startas från en CD / DVD-enhet eller USB-minne, men det kan installeras på hårddisken om du vill. Kärnan stödjer alla viktiga filsystem (ext2/ext3/ext4, reiserfs, btrfs, xfs, jfs, vfat, ntfs), samt nätverksfilsystem (samba och nfs).
Jag använder oftast själv denna cd för att rädda dara från Windows, Linux och Mac.
-
När du inte kan installera ett Linuxpaket eftersom emerge säger ifrån av någon anledning, så kan det vara bra att känna till hur man tvingar systemet. Det finns några fall där du som administratör vet att det funkar även fast systemet inte tror det.
Lägg till I_KNOW_WHAT_I_AM_DOING="yes" innan emerge kommandot
I_KNOW_WHAT_I_AM_DOING="yes" emerge -av chromiumJag har själv använt detta när jag ska installera chromium och har lite ram-minne i datorn. Även fast jag la till en större swapfil så ville systemet ändå inte strunta i 3GB minnes kravet.
Hoppas ni får användning av detta 😉
-
Det är ganska mycket arbete med att skriva en guide från grunden så jag tänkte ta en genväg och länka till guider istället som är bra och är på svenska. Känns dumt att göra om något som redan finns och är bra. Vem vet när jag har tid så kanske jag skriver något eget.
Linux guiderDesktop
Linux Mint - Nivå lättServer
Gentoo - Nivå svårt Ubuntu Server - Nivå medelOm man verkligen vill lära sig Linux på riktigt så kan jag rekommendera Gentoo Handbook. Om du tvingar dig själv att lära dig detta då kommer du både kunna hantera Linux på klienter och servrar. Tyvärr är dokumentationen på engelska men vill ändå visa denna guide.
Tipsa gärna om fler så lägger jag upp dem här 😉
-
Iconv
Olika filer har olika teckenkodning och du kan se vilken kodning du har med kommandot file.
file filenamn.txtOm du behöver konvertera en fil från ISO-8859-1 till UTF-8 så kan du använda iconv. Iconv är ett datorprogram och ett standardiserat programmeringsgränssnitt (API) som används för att konvertera mellan olika teckenkodningar.
iconv -f iso-8859-1 -t utf-8 < filnamn1.txt > filename2.txtMan kan även bygga script som convert_iso-8859-1_utf-8.sh för att utföra olika saker med iconv.
#!/bin/bash if [ $# -gt 0 ]; then folder=${1%/} if [ -d "$folder.backup" ]; then echo "Error: backup folder exists" exit fi cp -r $folder $folder.backup find $folder -type f -exec bash -c ' file={} if [ -n "$(file $file | grep -i iso-8859)" ]; then echo $file iconv -f iso-8859-1 -t utf-8 -o "$file.tmp" "$file" mv "$file.tmp" "$file" fi ' \ \; else echo "Usage: $0 <directory>" fiTänk på att du kan använda iconv för att konvertera en teckenkodning till vilken annan teckenkodning som helst. Detta är mycket användbart om du frågar mig 😉 Ta alltid backup på alla filer innan du kör skript!
-
Terminalkommandon i Linux
Terminalfönstret är och förblir det mest grundläggande sättet att hantera kommandon i Linux, Unix och liknande system. Samtidigt är det inte alltid så lätt att hitta information om hur man använder de olika kommandona på svenska.
5.jpeg
Eftersom Linux har blivit mycket lättare med distributioner som liknar Windows så glömmer folk bort att lära sig grunden i Linux. Styrkan i Linux är just terminalkommandon och den flexibilitet man får. Nästan alla kommandon har växeln --help där man kan få mera hjälp. Vill man få mycket information så använder man kommandot man innan kommandot.
Tar fram manualen för kommandot ls
man lsDessa är viktiga att kunna för vanligt bruk
cat - Visa en fils innehåll i terminalfönstret cd - Ändra vilken katalog i filsystemet du arbetar i cp - Kopierar fil eller katalog df - Visa lista på användning av minnesutrymme, bl.a. hårddisk du - Ta fram storleken på filer eller kataloger history - Se din kommando historik ifconfig - Visa dina nätverksuppkopplingar och ip-address killall - "Döda" (stäng av) dataprocesser, t.ex. program less - Visa en fils innehåll i ett rullbart fönster där du kan rulla upp eller ner med piltangenterna, ls - Visa alla filer som finns på den nuvarande katalogen man - Visa en hjälpfil som beskriver hur man använder ett kommando mkdir - Skapa en ny filkatalog under katalogen där du står mv - Flytta en fil till en ny filkatalog och/eller byt namn på den nano - Enkel och snabb texteditor (Jag rekommendera att man lär sig vim) passwd – Ändra ditt lösenord ping – Sänd ett kontaktmeddelande till en annan dator för att verifiera nätkontakt pwd – Visa namnet och sökpå den katalog där du står rm - Tar bort en fil (Går ej att ångra sig) sudo – Utför ett linuxkommando med rättigheter som om du vore användare root (Superanvändaren) tail – Visa de sista raderna i en textfil (Använd head för de första)Kommandon som kan vara värt att känna till
chmod - Ändra rättigheter på filer eller kataloger chown - Ändra ägare på filer eller kataloger find - Sök i ditt filsystem free - Se hur mycket minne du har grep - Hämta ut bitar av information från kommando iwconfig - Kommando för trådlöst nätverk iwlist - Kommando för trådlöst nätverk kill - Döda en viss process (Funkar att använda istället för killall) mount - Montera ett filsystem från tex en extern enhet ps - Lista aktiva processer rsync - Skapa kopia av en större filmsamling su - Bli en annan användare tar – Skapa arkivfiler och även komprimerade arkivfiler (gzip / bzip) top - Visa körande processer traceroute - Ta fram nätverksväg till en node useradd - Lägger till nya användare till systemet wget - Hämta hem filerMer avancerade kommandon
alias - Skapa alias för dina kommandon bash - Scripting för att utföra många kommandon på samma gång vim - En avancerad texteditor export - hantera variabler i din shell miljö sort - Sortera data från kommandonDet finns mycket kommandon att lära sig. Om du tycker att jag missat något så är det bara att säga till så lägger jag till det.
-
Kloning av webbplats
Wget har förmågan att klona en webbplats. Detta kommando är bra om du vill hämta en lokal kopia från webben och få ner CSS, bilder och Javascript lätt. Observera att det inte alltid blir en garanterad kopia med sidor som har mycket dynamiskt innehåll. Jag rekommenderar därför att man gör en manuell granskning efteråt utan nätverk.
2 exempel kommandon för att klona webbplatsen wget -E -k -m --trust-server-names https://www.exempel.se wget -E -k -m --compression=gzip --password="password" --trust-server-names --user="user" --compression=auto https://www.exempel.seMan måste köra detta på varje domän eller subdomän man vill ladda ner och använda sig av GNU Wget.
--adjust-extension / -E: Fixa html filändelse på dynamiskt innehåll.
--compression=auto: Om du försöker spegla en sida där serven svarar med gzip.
--convert-links / -k: Konverterar länkarna i dokumentet för att göra dem lämpliga för lokal visning.
-m / --mirror: Växlar som är lämpliga för spegling.
--password="": Lösenord ifall htpasswd är aktiverat.
--trust-server-names: Om det här är inställt, kommer det lokala filnamnet baseras på omdirigeringsadressen.
--user="": Användarnamn ifall htpasswd är aktiverat.Om du får problem med robots.txt och rättigheter så kan du lägga till: -e robots=off
-
Installation av Ultimate Boot CD (UBCD)
För att köra UBCD från ett USB-minne så behöver ditt usb-minne partitioneras i FAT16 eller FAT32 och formateras innan nödvändiga filer kopieras över till USB-minnet. Läs mer om Partitionera och formatera ditt usb minne.
Nu måste vi skriva data till mbr på USB-stickan. Filen mbr.bin som behövs för att göra detta hittar du i den extraherade UBCD iso (/ubcd/tools/linux/ubcd2usb/). Ladda ner ison från UBCD och extraherad den. Glöm inte att byta ut X mot rätt enhet. dd if=mbr.bin of=/dev/sdX Montera partitionen på din USB-enhet. Du kan använda ett GUI för att göra detta eller bara via en terminal. I vissa fall så monterar din distribution USB-enheter automatiskt genom att ta bort och stoppa in USB-minnet igen. Kopiera alla filer från den extraherade UBCD-ison till ditt USB-minne. Installera syslinux på ditt USB-minne. Se till att /ubcd/tools/linux/ubcd2usb/syslinux är körbar. Ta bort växeln -i ifall du redan har installerat syslinux på ditt USB-minne innan. cd ubcd chmod a + x tools/linux/ubcd2usb/syslinux64 tools/linux/ubcd2usb/syslinux64 -i -s -d /boot/syslinux /dev/sdX1 Nu kan du starta UBCD från din USB-enhet, om ditt BIOS har stöd för det naturligtvis.
Senaste inläggen från UEX
Nyheter
Det mesta av John Wick-spinoffen Ballerina fick spelas in på nytt av Chad Stahelski2024-10-15 12:01 Ana de Armas är redo att sparka rejält med rumpa i sin John Wick-spinoff, Ballerina. Redan i den första trailern för filmen märktes att handlingen är vad vi kan förvänta oss av lönnmördarvärlden som John Wick lärt oss älska. |
Ny Steam-varning vid spelköp: du köper licens2024-10-15 11:24 Och licenser kan upphöra. |
Call of Duty läggs äntligen till i Xbox Cloud Gaming2024-10-15 11:05 {Call of Duty: Modern Warfare III} har som bekant redan släppts till Game Pass och inom kort släpps även {Call of Duty: Black Ops 6} till tjänsten, och det redan på premiärdagen. |
Nu finns ett Striden-demo att ladda hem gratis på Steam2024-10-15 10:41 Årets sista Steam Next Fest startade under måndagen och under en veckas tid har vi nu möjlighet att prova på mängder av nya spel, vilka ofta inte ens är släppta ännu, helt gratis. Ett ypperligt tillfälle att vidga sina spelvyer lite. |
En ordentlig genomgång av Dragon Quest III HD-2D Remake2024-10-15 10:23 Efter det förmodligen bästa året någonsin för japanska rollspel kunde man ju tro att det var slut på det roliga efter lanseringen av {Metaphor: ReFantazio} - men icke. Ännu finns det högintressanta spel som väntar på oss i denna extremt tidskrävande genre, vilket lär göra vår redan enorma backlog ännu större. |
Jag älskar uppföljare2024-10-15 10:00 Nya spel kan vara förklädda tvåor, och tvåor kan revolutionera, menar Fredrik. |
Rocket Racing kommer inte längre utökas med innehåll från Psyonix2024-10-15 09:45 I december förra året släppte Epic Games tre nya spel man bara kan komma åt via {Fortnite}; Fortnite Festival, Lego Fortnite och Rocket Racing. |
Unknown 9: Awakening har fått en lanseringstrailer2024-10-15 08:50 Släpps om tre dagar. |
Rare-chefen Craig Duncan tar över som boss över Xbox Game Studios2024-10-15 07:45 Alan Hartman går i pension nästa månad. |
Metaphor: Refantazio2024-10-15 07:01 Trodde du Persona var höjden av JRPG? Tänk om! |