Aktivera superadministratören i Windows • Rättigheter

  När man gör vissa saker i Windows så måste man vara superadministratör. Oftast så behöver inte vanliga användare bry sig om detta. Observera att man aldrig ska använda detta konto som ett vanligt konto.

  enable-administrator1.PNG

  Vilka konton finns det som är värda att nämna

  • Superadmin - Bara för avancerade användare. Detta är ett dolt administratörskonto med upphöjd behörighet. Den har rättighet att göra allting utan frågor och är som standard inaktiverat.
  • Admin - För användare som vet vad då håller på med. Administratörskontot har alla rättigheter, men måste fortfarande godkänna vissa åtgärder innan de utförs. Det brukar kallas för en upphöjd administratör och räcker i de flesta sammanhang.
  • Normal användare - När man har liten kunskap av windows. Standardkontot är begränsat och kan inte göra förändringar och starta alla program.

  Att vara ute på internet med något annat än en Normal användare är verkligen inte bra. Då får man mycket lätt in skadlig kod i sitt system. Om du nu litar på din kunskap och behöver använda Windows inbyggda hemliga administratörskonto måste det aktiveras först.

  Gör så här om du vill aktivera det i ett svenskt Windows

  1. Leta reda på ­Kommandotolken i programmenyn, höger­klicka och välj Kör som administratör.
  2. Kör kommandot: net user administratör /active:yes och tryck sedan enter.
  3. Logga ut eller växla användare, så ser du det nya kontot på inloggningsskärmen. Det saknar lösenord. Logga genast in och skapa ett lösenord om du ska använda detta konto! Annars innebär det en väldig säkerhetsrisk.
  • För att inaktivera kontot igen, gör som ovan, men skriv net user administratör /active:no

  Detta är bra att känna till även fast det inte är ofta man behöver använda Superadmin kontot. Man kan även använda lusrmgr.msc i vissa versioner av Windows. Bra ifall man vill göra samma sak grafiskt.


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]