Ta en skärmbild eller screenshot i Windows • Skärmdump

  Det är nästan alltid enklare att visa någon hur det ser ut på skärmen än att försöka förklara det. I Windows kan du ta en bild av skärmen så att du kan spara, skriva ut eller dela den. Detta kallas för att ta en skärmdump eller skärmbild (screenshot). Eftersom det finns många olika Windows varianter så finns det många olika kombinationer för att skapa en skärmbild.

  300px-Windows_10_snipping_tool.png

  Om du inte vill använda kortkommandon så kan du använda programmet skärmklippverktyget som är inbyggt i Windows.

  Olika kombinationer för kortkommandon

  • PrtScn
  • Windows-tangenten + PrtScn.
  • Alt + PrtScn.
  • Shift + PrtScn.

  Observera att i vissa fall så måste man inkludera fn-tangenten i kombinationerna ovan. När du sedan har tryckt på rätt kombination så är det bara att klistra in det i ett bildprogram med menyerna eller ctrl + v kombinationen.

  Windows 8 Tutorial - How To Take a Screenshot On Your Computer!(Two Methods)

  Program

  Det finns även program som Lightshot. Ett mycket smidigt program för windows som gör att vid ett enkelt knapptryck på prtscn istället för att printa hela bilden ger dig möjlighet att markera en del av din skärm, eller hela bilden. När man markerat kan man välja att kopiera (ctrl-c), och lägga in i t.ex paint eller direkt ladda upp skärmdumpen på en bildserver och få en url-adress till sagda skärmdump. Helt gratis, mycket smidigt och finns även till Mac.

  Du kan också ta en skärmdump av en hel hemsida med hjälp av Chrome. Kommer du på flera sätt att göra detta så är det bara att dela dina tankar i denna tråd 😉


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]