Spara utrymme när du uppgraderat till Windows 10 • Här är ett tips för dig som vill spara mycket utrymme på din hårddisk för dina privata filer. Om du har uppgraderat till nya Windows 10 och är nöjd med systemet så kan du ta bort säkerhetskopian av det gamla systemet för att spara plats. När man gör detta så sparar du in ordentligt med utrymme.

  disk-cleanup-choice.jpg

  Om du redan nu vet att du är nöjd med Windows 10 så bör du läsa detta.

  Windows 10 har en säkerhetsfunktion som låter dig gå tillbaks till den version av Windows du hade innan du uppgraderade. Denna möjlighet finns kvar i 30 dagar efter att du installerar Windows 10 på ditt system. För att detta ska kunna fungera så sparas det gamla systemet i en mapp som kallas Windows.old, men den kan man inte bara radera hur som helst för då går saker sönder.

  Mappen kan ta upp rätt mycket plats, på datorer där Windows 7- eller 8.1-installationen inte var så gammal så kan det handla om över 25 gigabyte utrymme. Om man har en bärbar med ssd-disk kan det vara en rätt stor yta av allt utrymme som finns tillgängligt på disken. Innan du gör detta så är det viktigt att du är säker på att du vill behålla Windows 10, tar du bort mappen är enda sättet att gå tillbaks till ett tidigare system en ren ominstallation av hela sytemet.

  Diskrensning

  1. Använd sökfunktionen nere vid startmenyn och sök på diskrensning. Välj sedan detta program i listan.

  2. Systemet gör en koll av ett gäng olika filer och mappar, men den här gången ska du direkt klicka på Rensa systemfiler. Diskrensning kommer göra en ny sökning.

  3. Välj det du vill ta bort, om du inte har problem med datorn är det normalt säkert att ta bort filerna som Windows diskrensning föreslår. Särskilt temporära filer är bra att rensa ut ibland. För att ta bort de säkerhetskopierade filerna från gamla Windows ser du till att alternativet Tidigare Windows-installation(er) är valt, du kan även välja Tillfälliga Windows-installationsfiler om det alternativet finns, och klickar på ok. Windows kommer då varna dig två gånger innan något tas bort, men om du står på dig sätter det igång och raderar filerna från din disk.

  Att hålla rent i sitt system är något som är mycket viktigt ifall man vill att datorn ska funka bra 😉


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]