Vad är det för skillnaden på OEM och Retail licenserna? • Här kommer lite information om licenser för Microsoft Windows 🙂

  Capture.PNG

  Vad är bäst OEM eller Retail?

  Jag brukar ofta få frågan, vad det är för skillnad mellan en OEM och Retail när det gäller Windowslicenser. När du köper en dator i butik är det alltid en OEM-licens som är förinstallerad. OEM-versionen av Windows 7 är exakt likadan programmässigt som Retail men skiljer sig på några punkter som är bra att känna till.

  När man har en OEM-licens

  Det ingår ingen support från Microsoft. Supporten ligger hos datorbyggaren. Den får bara installeras på nya datorer som inte tidigare haft ett OS installerat. Licensen är bunden till den dator du installerar och aktiverar den på. Med andra ord får du inte flytta licensen när du byter dator. Du kan byta hårdvara i datorn men inte till ett annat moderkort. (Om du inte ringer till Microsoft supporten och är snäll). Du kan inte uppgradera från ett tidigare OS.

  När man har en Retail-licens

  Köper du bara licensen i en butik är stor sannolikhet att det är en Retail och då gäller följande. Licensen är inte bunden till en dator. Byter du dator kan du återanvända licensen. Du får dock bara ha den installerad på en maskin åt gången. Retail brukar vara köpt via återförsäljare, en fullversions licens.

  Tankar om detta ❓


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]