Virusborttagning • Virus

  Du bör alltid ha ett antivirusprogram installerat på datorn för att förhindra att du får virus i din dator. Skulle det hända ändå så måste du göra en genomsökning av virus på datorn och sedan låta antivirusprogrammet ta bort det. Tänk på att aldrig ladda ner något som du inte vet vad det är och gå inte in på sidor med konstiga adresser.

  Ta bort Virus

  Om man inte vill ominstallera så kan man hämta en startbar skivavbildning från flera ställen, bränna den, och sedan starta datorn på den. Jag brukar ändå rekommendera en ominstallation för att garanterat få bort alla virus. Dock kan det vara värt att testa detta innan ifall man har tiden.

  Räddnings CD

  När du laddat ner rätt fil så är det bara att skapa DVD/CD för att sedan starta i räddnings läge!

  När du har fixat skivan och den är bränd, ska du starta datorn och se till att den bootar från skivan istället för hårddisken. Detta fungerar lite olika beroende på datormodell. På vissa så sker det automatiskt (för att datorn redan är inställd att boota på en skiva om det sitter någon i.) På andra måste man trycka på en F-knapp för att få upp en meny där man väljer att boota från CD. Exempelvis F9 är vanligt (på tex Toshibas laptops)

  När datorn sedan bootar på skivan (det kan ta en stund) så följer man instruktionerna. Ofta är det på Engelska och det kan vara en del text att läsa. Man bör koppla sin dator till Internet via kabel (inte trådlöst) när man gör detta.Detta för att programmet på skivan uppdaterar virusdefinitionerna innan det börjar skanna. Och då fungerar kabel alltid bäst och oftast automatiskt. Har man bara trådlöst kan uppdateringen misslyckas, och man kan behöva ställa in internetuppkopplingen manuellt.

  När skanningen är klar får man en lista med vad som hittats och åtgärdsförslag. Välj Delete om det går annars Disinfect. (Bitdefender). Ta sedan ur skivan och starta om datorn som vanligt. Den bör då fungera igen om allt gått som det ska.

  Första åtgärden du sedan gör är att uppdatera din vanliga antivirusprogram och gör en fullständig skanning. Detta för att få bort eventuella kvarvarande filer med virus i.

  Felsökning

  • Bitdefender RescueCD behöver ibland användarnamn och lösenord för att logga in (rescuecd.unknown_domain). Skriv användarnamn livecd och lämna lösenordet tomt. När du sedan kommer förbi login så skriver du startx för att få ett grafiskt gränssnitt.

  • Bitdefender RescueCD behöver nätverks access för att ladda hem de senaste definitionerna. Vanlig kabel är att föredra framför wifi om möjligt.

  Själv så tycker jag bäst om Bitdefender, lycka till!


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]