Fem vanliga datorproblem • Datorstrul

  Nästan alla har en dator idag och många har troligen drabbats av datorproblem någon gång i sitt liv. De flesta människor accepterar att sin dator så småningom kommer att krascha på grund av ett virus eller något annat massivt fel. En dator är byggd för att fungera i mer än ett decennium om man tänker på hårdvaran. Felet ligger inte i hårdvaran utan mjukvaran och underhåll. Kör man Linux istället för Windows så kan din dator användas i många år utan problem vilket många vet. Problemet är att alla är vana med Windows men man kan även där hjälpa datorn att bli äldre.

  woman-computer-repair.jpg

  De flesta människor köper hellre en skinande ny dator snarare än att spendera tid på ett dator som är 2 år med datorproblem. Det är ovanligt att folk vet att man måste underhålla en dator för att behålla prestandan på den. Linux är bättre på detta eftersom strukturen på systemet är bättre. Det finns en anledning till varför Mac använder grunden från Unix som är i samma familj som Linux.

  Varför har folk datorproblem?

  Det största problemet med en datorn är dess ägare. Vi tekniker brukar kalla detta för SBS (skit bakom spakarna). Mer än 80% av datorproblemen kommer från att ägaren försummar att utföra enkla underhållsåtgärder såsom städning av program, tömma cache-filer och uppdatera programvaran regelbundet. Om dessa uppgifter utförs flitigt så håller din dator garanterat längre.

  1. Datorn har prestanda har avtagit
    
   Detta är det vanligaste klagomålet från datoranvändare runt om i världen. Det finns flera skäl till varför detta har inträffat. Men de flesta kan hänföras till bristande underhåll. Fragmenterade data, skadat register, spionprogram, belastning av onödiga program och tjänster som körs. Allt detta kan äta upp din dators hastighet och prestanda. Lär dig hantera programmen och städa upp det du inte behöver. Detta kan garanterat belöna dig en 25% ökning i prestanda och hastighet. Andra fel som låsning, att datorn fryser och blå skärmar av döden brukar bero på lite allvarligare problem.
    
   I dessa fall kan det vara bra med några felsöknings åtgärder. I de flesta fallen orsakas detta av spionprogram eller annan form av virus. För att undvika detta problem uppdaterar du ditt antivirusprogram dagligen med den mest uppdaterade signaturen för de virus som finns nu. Detta kommer hjälpa dig att undvika ett allvarligt spionprogram som förstör din prestanda. Men om du har kommit fram till att din dator är spyware och virus fri bör du uppdatera dina drivrutiner. Din dator kan inte kommunicera med olika hårdvarukomponenter utan en aktuell och uppdaterad drivrutin. Det finns även många buggfixar i nyare drivrutiner som kan lösa många problem med din dator.

  2. Datorn startar om spontant eller stänger av sig själv
    
   Detta datorproblem kan oftast länkas till ett hårdvaruproblem. Vanligtvis är strömförsörjningen döende eller i de flesta fall en smutsig eller defekt kylfläkt som måste rengöras. Datorn försöker att kyla sig själv genom att automatiskt stänga av sig själv och rädda CPUn. När du känner extra värme som kommer ut datorn så kan det vara bra att rengöra fläkten och kontrollera att den fungerar ordentligt. Om din fläkt är funktionell, kontrollera strömförsörjningen. Dessutom kommer du att bli förvånad över hur många människor som misslyckas med att se till att kablarna är fastsatta ordentligt och dragna snyggt för att öka luftflöde i din dator.

  3. Konstiga ljud och vibrationer
    
   Detta är nästan nästan alltid ett hårdvaruproblem. Datorn består av många delar. Det är inte ovanligt att en av dem kan bli rubbad. Överhettning kan orsaka utvidgning av ledningar och material och smälta vissa känsliga komponenter. Höga pitch ljud såsom squealing eller vinande ljud kan vara elektroniska komponenter som har sprickor. Oavsett anledning bör du göra en liten undersökning. Försök att upptäcka ursprunget till ditt datorproblem. Det kan vara en lös tråd eller ett fläkt problem. I många fall så kan det vara din disk som håller på att krascha. Då är det viktigt att du har en uppdaterad backup av dina filer.

  4. Din startsida, standardsökmotor eller webbläsare har ändrat sig
    
   Detta är känt som “high-jacking”. Ett eller flera spionprogram har installerats på din datorn via sociala nätverk eller från en e-postlänk. Denna åtgärd har gjort det möjligt för ett program att installera ett script i din webbläsare. Spionprogrammet skickar sedan ett meddelande till din webbläsare för att ändra dina användarinställningar. Vanliga saker den gör är att ändra din hemsida till en annan webbsida för att någon försöker tjäna pengar på din dator via annonser.

  Denna tråd är tänkt för både tekniker eller användare som känner sig trygga med att fixa saker med sin dator. Till er andra där ute så kan ni anlita en tekniker som mig för att fixa till datorn. Många av problemen löser sig ganska enkelt genom enkel underhåll av datorn. Det går även bra att anlita mig för grundutbildning om datorer, mjukvara och hårdvara. nästa gång du lider av datorproblem som vet du var du ska vända dig.

  Som vanligt går det bra att svara i tråden vid funderingar eller frågor 😉 Ta hand om era datorer nu! 073-731 76 64   [email protected]