Anonymitet och att dölja din IP-adress • Dölj din IP-adress

  Varför skulle man vilja dölja sin IP-adress på internet? Det kan finnas många anledningar till att du inte vill att din IP-adress ska synas när du surfar på internet runt på nätet.

  Det finns olika sätt att förhindra att din publika IP adress är synlig för mottagaren eller mellan dig och din destination. Tänkte berätta lite om några av dom vanligaste metoderna. Varför vill man då kunna dölja sin IP-adress? Vissa vill kunna göra det rent principiellt, för du vet väl att allt du gör/skickar över internet kan läsas lika lätt som att läsa ett vykort. När du väljer bredbandsleverantör kan du även fråga om dom har någon funktion för att dölja/gömma ip-adress, vissa erbjuder detta gratis.

  Metoder för att dölja din ip-adress:

  Anonym Proxy

  Anslut via en proxy (ibland kallad anonymitets proxy) så går din internet-trafik istället via den istället för att gå ”direkt” till destinationen, detta innebär att din IP-adress blir samma som proxy-servern. En relativt enkel metod, det finns publika proxy servar som du enkelt kan ansluta dig till, välja vilket proxy efter tex vilket land den finns i för att få olika IP-adresser.

  VPN tunnel

  En VPN tunnel innebär att all internet-trafik går genom en virtuell tunnel, all trafik i tunneln krypteras och kan alltså inte ”avlyssnas” på vägen lika lätt. Din IP adress ser ut att vara densamma som VPN tunnelns IP-adress. Detta är mera säkert än proxy-varianten o eftersom det är mycket svårare att upptäcka av motparten som inte kan se om du ansluter på vanligt sätt eller genom en VPN-tunnel. Det svåra kan vara att få tillgång till en VPN tunnel för detta ändamål, dock tillhanda håller vissa ISP (internetleverantörer) detta som en tjänst, för i vissa fall en tilläggskostnad.

  Nya tankar är välkomna som vanligt 😉


Log in to reply
 

 073-731 76 64   [email protected]