Saftig cheeseburgare
-
Ingredienser (4 pers)
- 600 g nötfärs av högrev
- salt och svartpeppar
- 80 g cheddarost eller gruyere, att hyvla
- 2 st gula lökar
- 2 st saltgurkor
- smör, till stekning
- 4 hamburgerbröd
Majonnäs
- 1 äggula
- 2 tsk senap
- 3 dl matolja
- 1 msk vitvinsvinäger
Tillagning (25 min)
- Börja med majonnäsen, blanda ner äggulan, senapen och vinägern i en bunke. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. Använd elvisp eller handvisp. När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
- Skiva löken tunt och stek den mjuk i en stekpanna med lite smör på låg värme tills den är mjuk och fått lite färg.
- Förbered osten genom att skära tunna skivor och skär sedan långa tunna skivor av gurkan. Ta av löken från pannan och låt vila på en tallrik. Skär bröden och gör rent stekpannan, i den skall bröden stekas.
- Dela färsen i lika stora bitar och forma fyra hamburgare, pressa ihop färsen utan att arbeta med den för mycket.
- Stek bröden i en torr panna så de får lite stekyta, köttet släpper fett som burgarna steks i. Platta till burgarna och stek på hög värme i en panna utan fett. Tryck till burgarna medan de steks för de har en förmåga att dra ihop sig och resa sig. Stek ca 2 minuter per sida, ge burgarna ordentligt med stekyta. När det börjar bli färdiga, lägg på osten på varje burgare.
- Lägg hamburgarna på brödet, låt köttsaften rinna ner i brödet och ge smak. Toppa med stekt lök och gurka. Klicka och bred på majonnäsen på toppen och lägg ihop burgarna. Servera och ät på direkten!
http://www.recept.nu/mitt-kok/tommy-myllymaki/tommy-myllymakis-saftiga-cheeseburgare/
-
Vanilj
Vaniljsås är något som är gott till både efterrätts paj och i tårta. Det viktiga här är att ha riktigt vaniljpulver och inte Vanillin som är en billig kopia. Tycker detta funkar lika bra som en vaniljstång och det går snabbt. Bättre att göra själv istället för att köpa färdig och ett plus är att den är helt fri från tillsatser.
Detta är lagom till 2 personer.
2,5 dl grädde 3 msk socker 1/2 tesked vaniljpulver Ett ägg Gör så härDet är bara att blanda ihop allt och röra om under värme. Se till att det inte bränner fast genom att röra hela tiden. Rör tills den tjocknar till önskad konsistens. Tänk på att den inte tjocknar speciellt mycket i kyla så rör så mycket det går.
-
Kryddat vin
Om man vill ha en god varm drink så ska man göra Glühwein. Det är underbart när man är sugen på lite gott i kylan. En favorit är även att äta varma mackor och Glühwein.
1/4 l vatten
1/2 l rött vin
1,5 ST kanel stång
4 hela nejlikor
Några bitar citronskal
2 msk sockerBörja med att koka upp vattnet i 5 minuter med kryddorna och citronskalet (lugn kokning) utan socker. Sedan löser du upp sockret och efter det är klart så häller man sedan i vinet men se till att det inte börjar koka.
Om man vill ha det lite sötare så går det bra att fylla på med socker. Allt handlar om hur sött vinet är som du använder. Ett annat tips är även att ha i lite sherry för att få en speciell smak.
Man kan även ha med sig lite citron klyftor som tillbehör.
Tänk på att inte köpa för dyrt vin iom att man blandar i mycket vatten och andra smaker. Vi körde sist en flaska Il Conte som funkade bra.
-
-
Falukorv i ugn 800g falukorv 2 gula lökar 2 msk flytande smör 3 tomater 150g ost 4 msk skånsk senap salt, peppar Potatismos 1 kg mjölig potatis 1-1,5 dl mjölk salt, peppar Så här gör du
Ringla smör i en ugnsfast form och lägg i falukorven. Skär snitt på ovansidan av korvringen med cirka 1 centimeters mellanrum så att inte det som ligger i ramlar ut. Skiva tomat och lök. Bred ett lager senap i varje skåra och sätt sedan tomat och lök i skårorna. Strössla sedan ut osten på korven. Salta och peppra och ställ in i cirka 30 minuter i 225°C på över- och undervärme eller 200°C med varmluft.
-
Pesto och pasta
En riktigt bra rätt om du vill ha något snabbt och gott!
Ingredienser pesto (4 pers) 1 liten vitlöksklyfta Pinjenötter (Valbart, naturella) Olivolja efter behov. Ca 2 st basilika plantor 1⁄2 tsk salt 1 krm peppar 4 dl parmesan ost Övrigt Spagetti för 4 pers Så här gör du: Finhacka hela basilikan Pressa vitlöken Riv parmesanen TillbehörTomater och mozzarella. Ha gärna lite pesto över det.
-
ca 30 min
Kokosmjölk samlar ihop kryddorna och gör smaken rund och krämig.Till 4 pers
2 dl gröna eller bruna linser 1 stor röd eller gul lök 2 tsk curry 1 msk tomatpuré eller 1/2 msk Sriracha chilisås 1 burk kokosmjölk (400g) 2 hönsbuljongtärningar 1 msk pressad lime 1 dl riven kokos (går att garnera med salta jordnötter istället) 1/2 kruka koriander rapsolja (eller kokosolja), salt, nymald svartpepparTillbehör
30g bröd per personGör så här
Skölj linserna. Skala och hacka löken. Fräs hälften av löken i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt curry och tomatpuré och fräs på låg värma i ca 1 minut. OBS: Kan fräsa all lök nu och ta bort hälften. Häll i linser och 5 dl vatten. Sjud under lock i ca 20min. Häll kokosmjölken i grytan och lägg i buljongtärningarna. Koka upp. Tillsätt limesaften. Krydda med 1/2 tsk salt 1 krm peppar Strössel: Bryn den sparade löken i 1 msk olja. Sänk värmen och blanda ner löken i kokosen. Rosta ca 1 minut. Häll upp i skål och blanda ned hackad koriander. Strö strössel i soppan och servera med bröd. -
-
-
-
Linsgryta
Ta ca 5 dl linser. Låt linserna ligga i blöt ca 1 timme, koka sedan upp 1 liter vatten, tillsätt 1 msk grönsaksbuljong, ha i en morot och lite lök och 1/2- 1 potatis+ linser. Låt koka i 20-45min.Kan behövas hälla i mer vatten, medan det kokar. Häll bort vattnet, men spara det i en bunke. Lägg alla linserna i en form. Häll på 1/2 dl utav vätskan. Lägg sedan på ost och ställ in den i ugnen i 15-35 min. Ugnen ska stå på 200 grader.
-
Curry kyckling 4 st fileer 1 msk smör 2 tsk curry 1 tsk paprika pulver 1 tsk salt 2 dl grädde 1/2 dl vatten 1 gul paprika
Bryn fileerna i stekpannan. Smält smör i en kastrull. Rör ner curry, paprika och salt. häll i grädde och vatten. Låt puttra i 5 minuter, Häll såsen runt om köttet och låt allt koka under lock i 5 minuter. Finhacka paprika och strö över köttet.
-
Fransk lökpaj Pajdeg 3 dl glutenfri mix med mjölk (Semper) 100 g smör eller margarin 1 ägg Fyllning 450 g gul lök, skalad och fin hackad 40 g smör eller 3 msk olja 1/2 tsk salt 1/2 tsk råsocker 1/2 - 1 tsk nymalen muskot Salt och svartpeppar 2 ägg 1/2 dl grädde ca 75 g riven ost, cheddar eller prästost. Tillagning
Hacka samman fett och mix. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tryck
ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Låt den vila i kylskåp.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 min.Fräst löken i smör eller olja(om du utesluter fett tag 1/2 dl vatten)på svag
värme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 30 min. -
Kycklingpaj Pajdeg 2,5 dl mjöl 100g smör 2 msk vatten. Fyllningen 1 stekt eller grillad kyckling (ca 300g kycklingkött) 1 liten purjolök 1 brk champinjoner Smör 2 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 3 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krdm svartpeppar 1 dl riven ost Tillagning
Knåda samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i pajformen och låt den vila i kylskåp ca 30 min. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 15 min. Sänk ungnsvärmen till 200 grader.
Bena ur kycklingen och skär köttet i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Slå spadet av svampen. Smält smöret i stekpannan. Fräs svampen och purjolöken. Strö över mjölet och späd med grädden. Låt såsen puttra ca 3 min. Lägg i kycklingköttet. Tillsätt tomatpurén, salt, och svartpeppar. Rör om. Häll stuvningen i pajskalet. Strö över osten. Gratinera i ugn ca 25 min eller tills osten fått fin färg.
-
Toast skagen
Fixade ihop en god toast igår. Börja med att hacka dillen fint men spar lite till garnering. Blanda samman majonnäs, salt, peppar och finhackad dill. Finhacka kräftstjärtarna och blanda ner dem. Ta bort kanterna på brödet och stek dem gyllenbruna i smör. Skär tomaten och citronen i klyftor. Fördela kräftmajonnäsen på brödbitarna. Toppa med löjrom. Garnera med sallat, citron, dill och tomat.
Värt att nämna är att kräftstjärtarna kan vara salta så smaka av först innan du pressar på för mycket salt 😉
Ingredienser 4 skivor vitt bröd 4 msk majonnäs 400 g kräftstjärtar salt och malen vitpeppar smör att steka i 80 g löjrom 1 tsk finhackad dillVid sidan av förslag
4 sallatsblad 4 citronklyftor 1 tomat dillvipporRiktigt gott 😉 Hur ser eran skagen ut ?
-
alt text
Ingredienser (ca 4 pers) 500 gram pasta 2 pkt bacon 2 vitlöksklyftor 2 äggulor 2-3 msk grädde ( mer om man önskar ) 1 dl finriven parmesan 2 msk med fin olivolja salt och peppar Tillagning (20 min) Koka pastan all dente enligt anvisningar på förpackning. Stek baconet knaperstekt Finhacka vitlöken och vänd ner i slutet- den ska bara bli mjuk och glansig. Vispa ihop äggulorna i en skål tillsammans med grädden. Häll av vattnet och vänd ner pastan, olivolja i stekpannan tillsammans med äggsmeten. Vänd om och låt allt steka ihop. Smaksätt med parmesan och salt & peppar. Servera genast med några droppar olivolja per portion. -
alt text
Ingredienser (4 portioner) 140 g bacon 4 kycklingfiléer 2,5 dl vispgrädde 0,5 dl mango chutney Tillagning (30-40 min) Linda bacon runt kycklingfiléerna. Sätt ugnen på 225º. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Häll grädden och mango chutney i en skål. Vispa så allt blandar sig. Häll över blandningen. Ställ mitt i ugnen. Gratinera tills kycklingen är helt genomstekt ca 30-40 min.https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/barnens-kyckling-i-ugn/
-
Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner
400 g neutral fast tofu 1 stor gul lök 3×3 cm bit ingefära 2 klyftor vitlök 1 burk hela eller krossade tomater 3 dl havregrädde 1 dl vatten 1 msk gulcurry 1 tsk gurkmeja 1/2 msk spiskummin 1 msk garam masala 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version) 2 lagerblad 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma Salt och peppar Färsk koriander 1/2 lime Olja till stekningBörja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!
Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta.
Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!). -
alt text
Ingredienser Pitabröd Valfria grönsaker, t ex tomat, feferoni och sallad Kebab 500 gram blandfärs gärna med hälften lammfärs 2 tsk spiskummin, malen 3 tsk koriander, malen ½ msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta, pressad 1 nypa torkad timjan 2 msk olivolja salt & svartpeppar Vitsås 2 dl Turkisk yoghurt 1 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor, pressade salt & svartpeppar Tillagning Blanda ihop yoghurt med vitlök och majonnäs, salta och peppra och ställ i kylen 15 minuter. Stek färsen i olivoljan på hög värme 5-6 minuter så att köttet får ordentligt med färg. Lägg i resterande ingredienser och stek ett par minuter till. Värm pitabrödet enligt förpackningens instruktioner och packa det med kött, sköna grönsaker som tomat, feferoni och blandsallad. Toppa med vitsåsen. -
alt text
Ingredienser 1 lök 3-5 vitlöksklyftor 200 g frysta ärtor 200 g frusen eller färsk broccoli 100 g frusen eller färsk spenat 1 grönsaksbuljontärning Tillagning Fräs en lök och 3-5 vitlöksklyftor i lite smör / kokosolja. Häll på 200 gram frysta ärtor Häll på 200 gram frusen eller färsk broccoli Häll på 100 gram frusen eller färsk spenat Häll på så mycket vatten att ingredienserna precis täcks av vatten Lägg i en grönsaksbuljongtärning Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter Mixa allt i en mixer eller med stavmixer Smaksätt med pressad citron, rivet skal från en citron och sambal oelek efter smak.http://www.womenshealth.se/blog/satsa-pa-k-och-gront-for-starka-ben/
-
alt text
Ingredienser (4 st) 500 g nötfärs eller annan färs 1 tsk salt 0.5 tsk svartpeppar 1 msk smör 4 pitabröd 0.5 isbergssallad, strimlad 2 dl ajvar relish 2 dl Inlagd jalapenos 0.5 rödlök, strimlad Vitlölssås 2 dl gräddfil 1 dl majonnäs 1 vitlöksklyfta, riven Tillagning (20 min) Blanda gräddfil, majonnäs och vitlök till en sås. Dela köttfärsen i fyra bitar och platta ut till tunna burgare. Salta, peppra och stek i het panna i smör ca 1 minut per sida. Värm pitabröden enligt anvisningen på förpackningen. Fyll bröden med burgare, sallad, ajvar, jalapeños, rödlök och vitlökssåshttps://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/burgare-i-pitabroed-med-ajvar-och-vitloekssaas/
Senaste inläggen från UEX
Nyheter
Black Widow ser riktigt farlig ut i senaste Marvel Rivals-trailern2024-12-03 11:08 Vi ser ut att kunna vänta oss en kort trailer varje dag för varje karaktär som ännu inte visats upp till Marvel Rivals. Igår fick vi bekanta oss med Iron Fist och Squirrel Girl och idag är det Black Widows tur. Denna duelist kommer att vara utrustad med en sniper som kommer att kunna eliminera vissa karaktärer med ett enda skott, om du siktar riktigt bra. På fredag kan du testa på att lira som henne, men till dess får du nöja dig med trailern.<video> |
Tack för 30 år av framtidens gaming, Playstation!2024-12-03 11:00 Den kom i grått och lämnade avtryck som finns kvar i dag. |
LeBron James nedgång: visade karriärens sämsta statistik sedan hans rookieår efter 109-80 Lakers nederlag2024-12-03 10:56 LeBron James är den äldsta NBA-spelaren. "King James" fyller 40 år denna månad (30 december). Han har spelat så länge att han har varit den första (och troligen den enda i historien) NBA-spelaren som spelat med sin son i samma lag (även om Bronny James fortfarande har mycket att lära). |
Blizzard tar bort Warcraft-originalversioner för att få oss att köpa nyare och dyrare utgåvor2024-12-03 10:09 Frågan om bevarande av spel är inte alltid en policy som storföretagen som ursprungligen skapade klassikerna vill stödja, åtminstone inte utan att kunna få något för det. Många firade att Blizzard vid 30-årsjubileumsfirandet av Warcraft-serien utannonserade en {Warcraft Remastered Battle Chest} med de två originalspelen uppdaterade för nya tider, men det verkar som om utgivarna innan premiären den 13 december försöker radera de original som redan finns (och är mycket billigare) i flera år på GOG. |
Lanseringstrailern för Indiana Jones and the Great Circle är här2024-12-03 10:01 Mindre än en vecka kvar. |
The Game Awards-nomineringarna boostar försäljningen av Final Fantasy VII: Rebirth och Metaphor: ReFantazio2024-12-03 09:20 Huruvida media och utmärkelser har en reell påverkan på ett spels försäljningssiffror är svårt att säga, och det finns exempel på både och. Men allt tyder ändå på att nomineringarna till The Game Awards i kategorin Årets spel haft en påvisbar positiv effekt på den europeiska försäljningen av ett antal nominerade titlar. |
Riqui Puig spelade 30 minuter med en allvarlig skada och assisterade till segermålet i västra MLS-finalen2024-12-03 09:01 Los Angeles Galaxy slog Seattle Sounders FC i Western Conference-finalen i MLS-slutspelet förra helgen. Precis som i semifinalen är det här bara en match, som slutade 1-0 efter ett sent mål av Dejan Joveljić och en assist av Riqui Puig i den 85:e minuten. |
Digital Foundry backar upp rykten om en bärbar Playstation2024-12-03 08:55 Säger sig ha fått liknande info från olika källor i år. |
Kingdom Come: Deliverance 2-gameplay visar strider, belägring och mer2024-12-03 07:57 40 minuter från den efterlängtade uppföljaren. |
Rapport: Spelare lägger mer tid på spelvideor än faktiska spel2024-12-03 04:30 Enligt data från Midia Reasearch. |