Rökig biff med sötpotatisklyftor
-
Ingredienser (4 pers)
- 700 g ryggbiff, rumstempererad i skivor
- 2 klyftor vitlök, rivna
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 2+3 msk olivolja
- 800 g sötpotatis, i smala klyftor
- 2 msk potatismjöl
- 1 dl majonnäs
- 2 msk grovkorning dijonsenap
- 2 msk vanlig dijonsenap
- 3 msk honung
- köttsaften som köttet släpper vid vila
- smör och olja, att steka i
- salt
- nymald svartpeppar
- machésallad, till servering
Tillagning (40 min)
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skrubba eller skala sötpotatis och skär i tunna klyftor. Lägg i en bunke och häll på potatismjöl. Vänd försiktigt med händerna så alla bitar täcks tunt med potatismjölet. Häll sedan på 3 msk olivolja och vänd runt igen. Salta och peppra, lägg i en bakplåtspapperklädd plåt och sätt i ugnen i 30 minuter.
- Blanda majonnäs, de båda dijonssenapssorterna och honung. Ställ åt sidan.
- Blanda riven vitlök, rökt paprikapulver, spiskummin, 2 msk olivolja, en nypa salt och lite peppar till en härlig rub.
- Torka av köttet med hushållspapper och gnugga sen in det med rubben. Hetta upp en stekpanna på hög medelvärme. Stek köttet i smör och olja, ca 2 minuter per sida för medium rare, lite längre om man vill ha mer genomstekt. Låt köttet vila några minuter under folie på en skärbräda. Ta tillvara på köttsaften som rinner ut och blanda i dijonmajonnässåsen.
- Servera rökiga ryggbiffen med de rostade sötpotatisklyftorna och dijonmajonnässås. Lite machésallad är gott och fint till.
http://www.recept.nu/mitt-kok/jennie-wallden/rokig-biff-med-sotpotatisklyftor/
-
Vanilj
Vaniljsås är något som är gott till både efterrätts paj och i tårta. Det viktiga här är att ha riktigt vaniljpulver och inte Vanillin som är en billig kopia. Tycker detta funkar lika bra som en vaniljstång och det går snabbt. Bättre att göra själv istället för att köpa färdig och ett plus är att den är helt fri från tillsatser.
Detta är lagom till 2 personer.
2,5 dl grädde 3 msk socker 1/2 tesked vaniljpulver Ett ägg Gör så härDet är bara att blanda ihop allt och röra om under värme. Se till att det inte bränner fast genom att röra hela tiden. Rör tills den tjocknar till önskad konsistens. Tänk på att den inte tjocknar speciellt mycket i kyla så rör så mycket det går.
-
Kryddat vin
Om man vill ha en god varm drink så ska man göra Glühwein. Det är underbart när man är sugen på lite gott i kylan. En favorit är även att äta varma mackor och Glühwein.
1/4 l vatten
1/2 l rött vin
1,5 ST kanel stång
4 hela nejlikor
Några bitar citronskal
2 msk sockerBörja med att koka upp vattnet i 5 minuter med kryddorna och citronskalet (lugn kokning) utan socker. Sedan löser du upp sockret och efter det är klart så häller man sedan i vinet men se till att det inte börjar koka.
Om man vill ha det lite sötare så går det bra att fylla på med socker. Allt handlar om hur sött vinet är som du använder. Ett annat tips är även att ha i lite sherry för att få en speciell smak.
Man kan även ha med sig lite citron klyftor som tillbehör.
Tänk på att inte köpa för dyrt vin iom att man blandar i mycket vatten och andra smaker. Vi körde sist en flaska Il Conte som funkade bra.
-
-
Falukorv i ugn 800g falukorv 2 gula lökar 2 msk flytande smör 3 tomater 150g ost 4 msk skånsk senap salt, peppar Potatismos 1 kg mjölig potatis 1-1,5 dl mjölk salt, peppar Så här gör du
Ringla smör i en ugnsfast form och lägg i falukorven. Skär snitt på ovansidan av korvringen med cirka 1 centimeters mellanrum så att inte det som ligger i ramlar ut. Skiva tomat och lök. Bred ett lager senap i varje skåra och sätt sedan tomat och lök i skårorna. Strössla sedan ut osten på korven. Salta och peppra och ställ in i cirka 30 minuter i 225°C på över- och undervärme eller 200°C med varmluft.
-
Pesto och pasta
En riktigt bra rätt om du vill ha något snabbt och gott!
Ingredienser pesto (4 pers) 1 liten vitlöksklyfta Pinjenötter (Valbart, naturella) Olivolja efter behov. Ca 2 st basilika plantor 1⁄2 tsk salt 1 krm peppar 4 dl parmesan ost Övrigt Spagetti för 4 pers Så här gör du: Finhacka hela basilikan Pressa vitlöken Riv parmesanen TillbehörTomater och mozzarella. Ha gärna lite pesto över det.
-
ca 30 min
Kokosmjölk samlar ihop kryddorna och gör smaken rund och krämig.Till 4 pers
2 dl gröna eller bruna linser 1 stor röd eller gul lök 2 tsk curry 1 msk tomatpuré eller 1/2 msk Sriracha chilisås 1 burk kokosmjölk (400g) 2 hönsbuljongtärningar 1 msk pressad lime 1 dl riven kokos (går att garnera med salta jordnötter istället) 1/2 kruka koriander rapsolja (eller kokosolja), salt, nymald svartpepparTillbehör
30g bröd per personGör så här
Skölj linserna. Skala och hacka löken. Fräs hälften av löken i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt curry och tomatpuré och fräs på låg värma i ca 1 minut. OBS: Kan fräsa all lök nu och ta bort hälften. Häll i linser och 5 dl vatten. Sjud under lock i ca 20min. Häll kokosmjölken i grytan och lägg i buljongtärningarna. Koka upp. Tillsätt limesaften. Krydda med 1/2 tsk salt 1 krm peppar Strössel: Bryn den sparade löken i 1 msk olja. Sänk värmen och blanda ner löken i kokosen. Rosta ca 1 minut. Häll upp i skål och blanda ned hackad koriander. Strö strössel i soppan och servera med bröd. -
-
-
-
Linsgryta
Ta ca 5 dl linser. Låt linserna ligga i blöt ca 1 timme, koka sedan upp 1 liter vatten, tillsätt 1 msk grönsaksbuljong, ha i en morot och lite lök och 1/2- 1 potatis+ linser. Låt koka i 20-45min.Kan behövas hälla i mer vatten, medan det kokar. Häll bort vattnet, men spara det i en bunke. Lägg alla linserna i en form. Häll på 1/2 dl utav vätskan. Lägg sedan på ost och ställ in den i ugnen i 15-35 min. Ugnen ska stå på 200 grader.
-
Curry kyckling 4 st fileer 1 msk smör 2 tsk curry 1 tsk paprika pulver 1 tsk salt 2 dl grädde 1/2 dl vatten 1 gul paprika
Bryn fileerna i stekpannan. Smält smör i en kastrull. Rör ner curry, paprika och salt. häll i grädde och vatten. Låt puttra i 5 minuter, Häll såsen runt om köttet och låt allt koka under lock i 5 minuter. Finhacka paprika och strö över köttet.
-
Fransk lökpaj Pajdeg 3 dl glutenfri mix med mjölk (Semper) 100 g smör eller margarin 1 ägg Fyllning 450 g gul lök, skalad och fin hackad 40 g smör eller 3 msk olja 1/2 tsk salt 1/2 tsk råsocker 1/2 - 1 tsk nymalen muskot Salt och svartpeppar 2 ägg 1/2 dl grädde ca 75 g riven ost, cheddar eller prästost. Tillagning
Hacka samman fett och mix. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tryck
ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Låt den vila i kylskåp.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 min.Fräst löken i smör eller olja(om du utesluter fett tag 1/2 dl vatten)på svag
värme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 30 min. -
Kycklingpaj Pajdeg 2,5 dl mjöl 100g smör 2 msk vatten. Fyllningen 1 stekt eller grillad kyckling (ca 300g kycklingkött) 1 liten purjolök 1 brk champinjoner Smör 2 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 3 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krdm svartpeppar 1 dl riven ost Tillagning
Knåda samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i pajformen och låt den vila i kylskåp ca 30 min. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 15 min. Sänk ungnsvärmen till 200 grader.
Bena ur kycklingen och skär köttet i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Slå spadet av svampen. Smält smöret i stekpannan. Fräs svampen och purjolöken. Strö över mjölet och späd med grädden. Låt såsen puttra ca 3 min. Lägg i kycklingköttet. Tillsätt tomatpurén, salt, och svartpeppar. Rör om. Häll stuvningen i pajskalet. Strö över osten. Gratinera i ugn ca 25 min eller tills osten fått fin färg.
-
Toast skagen
Fixade ihop en god toast igår. Börja med att hacka dillen fint men spar lite till garnering. Blanda samman majonnäs, salt, peppar och finhackad dill. Finhacka kräftstjärtarna och blanda ner dem. Ta bort kanterna på brödet och stek dem gyllenbruna i smör. Skär tomaten och citronen i klyftor. Fördela kräftmajonnäsen på brödbitarna. Toppa med löjrom. Garnera med sallat, citron, dill och tomat.
Värt att nämna är att kräftstjärtarna kan vara salta så smaka av först innan du pressar på för mycket salt 😉
Ingredienser 4 skivor vitt bröd 4 msk majonnäs 400 g kräftstjärtar salt och malen vitpeppar smör att steka i 80 g löjrom 1 tsk finhackad dillVid sidan av förslag
4 sallatsblad 4 citronklyftor 1 tomat dillvipporRiktigt gott 😉 Hur ser eran skagen ut ?
-
alt text
Ingredienser (ca 4 pers) 500 gram pasta 2 pkt bacon 2 vitlöksklyftor 2 äggulor 2-3 msk grädde ( mer om man önskar ) 1 dl finriven parmesan 2 msk med fin olivolja salt och peppar Tillagning (20 min) Koka pastan all dente enligt anvisningar på förpackning. Stek baconet knaperstekt Finhacka vitlöken och vänd ner i slutet- den ska bara bli mjuk och glansig. Vispa ihop äggulorna i en skål tillsammans med grädden. Häll av vattnet och vänd ner pastan, olivolja i stekpannan tillsammans med äggsmeten. Vänd om och låt allt steka ihop. Smaksätt med parmesan och salt & peppar. Servera genast med några droppar olivolja per portion. -
alt text
Ingredienser (4 portioner) 140 g bacon 4 kycklingfiléer 2,5 dl vispgrädde 0,5 dl mango chutney Tillagning (30-40 min) Linda bacon runt kycklingfiléerna. Sätt ugnen på 225º. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Häll grädden och mango chutney i en skål. Vispa så allt blandar sig. Häll över blandningen. Ställ mitt i ugnen. Gratinera tills kycklingen är helt genomstekt ca 30-40 min.https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/barnens-kyckling-i-ugn/
-
Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner
400 g neutral fast tofu 1 stor gul lök 3×3 cm bit ingefära 2 klyftor vitlök 1 burk hela eller krossade tomater 3 dl havregrädde 1 dl vatten 1 msk gulcurry 1 tsk gurkmeja 1/2 msk spiskummin 1 msk garam masala 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version) 2 lagerblad 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma Salt och peppar Färsk koriander 1/2 lime Olja till stekningBörja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!
Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta.
Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!). -
alt text
Ingredienser Pitabröd Valfria grönsaker, t ex tomat, feferoni och sallad Kebab 500 gram blandfärs gärna med hälften lammfärs 2 tsk spiskummin, malen 3 tsk koriander, malen ½ msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta, pressad 1 nypa torkad timjan 2 msk olivolja salt & svartpeppar Vitsås 2 dl Turkisk yoghurt 1 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor, pressade salt & svartpeppar Tillagning Blanda ihop yoghurt med vitlök och majonnäs, salta och peppra och ställ i kylen 15 minuter. Stek färsen i olivoljan på hög värme 5-6 minuter så att köttet får ordentligt med färg. Lägg i resterande ingredienser och stek ett par minuter till. Värm pitabrödet enligt förpackningens instruktioner och packa det med kött, sköna grönsaker som tomat, feferoni och blandsallad. Toppa med vitsåsen. -
alt text
Ingredienser 1 lök 3-5 vitlöksklyftor 200 g frysta ärtor 200 g frusen eller färsk broccoli 100 g frusen eller färsk spenat 1 grönsaksbuljontärning Tillagning Fräs en lök och 3-5 vitlöksklyftor i lite smör / kokosolja. Häll på 200 gram frysta ärtor Häll på 200 gram frusen eller färsk broccoli Häll på 100 gram frusen eller färsk spenat Häll på så mycket vatten att ingredienserna precis täcks av vatten Lägg i en grönsaksbuljongtärning Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter Mixa allt i en mixer eller med stavmixer Smaksätt med pressad citron, rivet skal från en citron och sambal oelek efter smak.http://www.womenshealth.se/blog/satsa-pa-k-och-gront-for-starka-ben/
-
alt text
Ingredienser (4 st) 500 g nötfärs eller annan färs 1 tsk salt 0.5 tsk svartpeppar 1 msk smör 4 pitabröd 0.5 isbergssallad, strimlad 2 dl ajvar relish 2 dl Inlagd jalapenos 0.5 rödlök, strimlad Vitlölssås 2 dl gräddfil 1 dl majonnäs 1 vitlöksklyfta, riven Tillagning (20 min) Blanda gräddfil, majonnäs och vitlök till en sås. Dela köttfärsen i fyra bitar och platta ut till tunna burgare. Salta, peppra och stek i het panna i smör ca 1 minut per sida. Värm pitabröden enligt anvisningen på förpackningen. Fyll bröden med burgare, sallad, ajvar, jalapeños, rödlök och vitlökssåshttps://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/burgare-i-pitabroed-med-ajvar-och-vitloekssaas/
Senaste inläggen från UEX
Nyheter
Rykte: Wesley Snipes återvänder som Blade i MCU2024-04-27 13:43 Ryktet om att Wesley Snipes skulle få återvända som vampyrjägaren har existerat ett bra tag, även när Marvel för några år sedan utannonserade en reboot med Mahershala Ali i huvudrollen. Nu menar det senaste ryktet från insidern Daniel Richtman att Snipes mycket riktigt har skrivit på för lite hederligt vampyrslakt i Multiverse-sagan. |
Därför lämnade Shinji Mikami sin egen spelstudio2024-04-27 13:02 Resident Evil-seriens pappa Shinji Mikami drog ju från Capcom för snart 20 år sen, grundande den egna studion Tango Gameworks som sen köptes upp av Zenimax, som han lämnade under fjolåret. Inte förrän nu vet vi varför, dock. Tydligen var herr Mikami sugen på att göra annat än skräckspel vilket han menar var den huvudsakliga anledningen till varför han drog och nu har grundat ytterligare en ny studio; Kamuy. Enligt rykten avser den gamla skräckkungen att samarbeta med före detta Bayonetta-producenten Hideki Kamiya som lämnade Platinum Games under fjolåret. |
Biopremiären för Kraven the Hunter senareläggs2024-04-27 12:59 Sonys kommande superhjältefilm Kraven the Hunter försenas, Detta skriver Variety som rapporterar att den planerade premiären av den Aaron Taylor-Johnsons-ledda skurkrullen senareläggs till mitten av december. Närmare bestämt den 13:e, mitt i firandet av Lucia. |
Industria är nu gratis hos Epic Games Store2024-04-27 12:56 Det är bara lite över en månad sedan som vi kunde rapportera att det David Lynch och Half Life-inspirerade Industria 2 är under utvecklaing till PC, även fast något releasefönster ännu inte har avslöjats. |
Ben Stiller chockades av att Zoolander 2 floppade2024-04-27 12:52 Zoolander-uppföljaren lyckades inte nå samma framgångar som originalfilmen, ett faktum som verkligen chockade och förvirrade Ben Stiller när filmen floppade på bio. Stiller berättade mer om detta när han nyligen besökte David Duchovnys podcast Fail Better, där han uttryckte sin förvåning över filmens tröga biointresse, där den genererade cirka 57 miljoner dollar totalt, trots en budget på cirka 50 miljoner dollar. |
Alien: Rogue Incursion släpps till VR senare i år2024-04-27 11:00 I VR kan ingen höra dig skrika. |
Kajsa Anka flyttar in i Disneys Dreamlight Valley2024-04-27 05:46 Dalen får nya besökare. |
Kraven the Hunter Release Postponed Until December 20242024-04-27 03:25 Kraven the Hunter has had a few release dates, and its most recent summer date has been postponed until December. |
Challengers Steamy Three-Way Kiss Almost Didnt Make the Cut, Cast Addresses the Film's Exhilarating Ending2024-04-26 23:21 While Challengers' emotional ending is still being debated, the infamous three-way kiss almost didn't even end up in the movie. |
Arachnophobia's Jeff Daniels On Being Alone With a Rat-Eating Spider; Reveals Which Animal He Would Have Hated to Face Instead2024-04-26 22:58 When other cast members such as John Goodman left the Arachnophobia set, Jeff Daniels had to shoot scenes in a basement with a creepy co-star. |
Ryan Reynolds and John Krasinskis IF Team-Up Forecast to Have Huge Box Office Opening Weekend2024-04-26 21:12 Ryan Reynolds' Deadpool & Wolverine is coming soon, but his collaboration with John Krasinski on IF is eyeing a big box office opening of its own. |
Boy Kills World Producer Praises Jon Benjamin's Voiceover and Sam Raimi2024-04-26 21:08 Alex Lebovici of Hammerstone Studios discussed Jon Benjamin voicing Bill Skarsgrd in Boy Kills World and Sam Raimi's contributions. |
Xbox-försäljningen dök 31 % årets första kvartal2024-04-26 17:29 Men speldivisionen går starkt tack vare CoD och Diablo. |
PS Plus-ägare får vänta på Fallout 4-uppdateringen2024-04-26 16:28 Och Xbox Series-versionen funkar bara i 60 fps-läget. |
Spelhelgen knackar på – den kommer med spel!2024-04-26 15:00 Spelhelg. Spelhelg never changes. |