
Ingredienser (6 pers)
- ca 1,2 kg högrev
- 1 gul lök
- 2 burkar krossade tomater
- 3 vitlöksklyftor
- 2 st öl (à 33 cl)
- 2 röda chilifrukter
- 1 rågad tsk oregano
- 1 rågad tsk spiskummin
- 1 knivsudd chiliflakes
- ca 0,5 dl oxfond
- 0,5 tsk chilipeppar Ancho style
- 0,5 tsk mald koriander
- 2 tsk flingsalt
- lite grovmalen svartpeppar
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk liquid smoke (finns på små glasflaskor)
- 1 tsk socker
- 2 stora rutor mörk choklad (ca 25 g)
- 1 pkt knaperstekt bacon
Tillbehör
- gräddfil
- en sallad på hackad tomat, gurka och salladslök
- bröd, gärna surdegsbröd
- ev. någon färsk krydda att garnera med
Tillagning (4 tim)
- Börja med att skära köttet i tärningar och bryn det i omgångar i en stekpanna i lite olivolja.
- Allt som blivit brynt hälls sedan över i en rejäl gryta eller kastrull.
- Fyll upp grytan med krossade tomater, öl, hackad gul lök (behöver inte brynas) samt 3 pressade vitlöksklyftor.
- Hacka chilifrukterna och lägg i dem.
- Häll i alla kryddorna. Allt på listan ska i, utom de tre sista ingredienserna; sockret, chokladen och det knaperstekta baconet de rör man i precis före servering.
- Men innan det är dags för det ska grytan koka i minst 4 timmar. Är det för blött så koka under omrörning utan lock tills det är en tjock smet.
- Servera chiligrytan med en klick gräddfil, och en sallad på hackad tomat, gurka och salladslök.
http://baraenkakatill.blogspot.se/2012/01/chiligryta.html