Linssoppa med kokosströssel
-
ca 30 min
Kokosmjölk samlar ihop kryddorna och gör smaken rund och krämig.Till 4 pers
- 2 dl gröna eller bruna linser
- 1 stor röd eller gul lök
- 2 tsk curry
- 1 msk tomatpuré eller 1/2 msk Sriracha chilisås
- 1 burk kokosmjölk (400g)
- 2 hönsbuljongtärningar
- 1 msk pressad lime
- 1 dl riven kokos (går att garnera med salta jordnötter istället)
- 1/2 kruka koriander
- rapsolja (eller kokosolja), salt, nymald svartpeppar
Tillbehör
- 30g bröd per person
Gör så här
- Skölj linserna. Skala och hacka löken. Fräs hälften av löken i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt curry och tomatpuré och fräs på låg värma i ca 1 minut. OBS: Kan fräsa all lök nu och ta bort hälften.
- Häll i linser och 5 dl vatten. Sjud under lock i ca 20min.
- Häll kokosmjölken i grytan och lägg i buljongtärningarna. Koka upp. Tillsätt limesaften. Krydda med 1/2 tsk salt 1 krm peppar
- Strössel: Bryn den sparade löken i 1 msk olja. Sänk värmen och blanda ner löken i kokosen. Rosta ca 1 minut. Häll upp i skål och blanda ned hackad koriander. Strö strössel i soppan och servera med bröd.
-
Vanilj
Vaniljsås är något som är gott till både efterrätts paj och i tårta. Det viktiga här är att ha riktigt vaniljpulver och inte Vanillin som är en billig kopia. Tycker detta funkar lika bra som en vaniljstång och det går snabbt. Bättre att göra själv istället för att köpa färdig och ett plus är att den är helt fri från tillsatser.
Detta är lagom till 2 personer.
2,5 dl grädde 3 msk socker 1/2 tesked vaniljpulver Ett ägg Gör så härDet är bara att blanda ihop allt och röra om under värme. Se till att det inte bränner fast genom att röra hela tiden. Rör tills den tjocknar till önskad konsistens. Tänk på att den inte tjocknar speciellt mycket i kyla så rör så mycket det går.
-
Kryddat vin
Om man vill ha en god varm drink så ska man göra Glühwein. Det är underbart när man är sugen på lite gott i kylan. En favorit är även att äta varma mackor och Glühwein.
1/4 l vatten
1/2 l rött vin
1,5 ST kanel stång
4 hela nejlikor
Några bitar citronskal
2 msk sockerBörja med att koka upp vattnet i 5 minuter med kryddorna och citronskalet (lugn kokning) utan socker. Sedan löser du upp sockret och efter det är klart så häller man sedan i vinet men se till att det inte börjar koka.
Om man vill ha det lite sötare så går det bra att fylla på med socker. Allt handlar om hur sött vinet är som du använder. Ett annat tips är även att ha i lite sherry för att få en speciell smak.
Man kan även ha med sig lite citron klyftor som tillbehör.
Tänk på att inte köpa för dyrt vin iom att man blandar i mycket vatten och andra smaker. Vi körde sist en flaska Il Conte som funkade bra.
-
-
Falukorv i ugn 800g falukorv 2 gula lökar 2 msk flytande smör 3 tomater 150g ost 4 msk skånsk senap salt, peppar Potatismos 1 kg mjölig potatis 1-1,5 dl mjölk salt, peppar Så här gör du
Ringla smör i en ugnsfast form och lägg i falukorven. Skär snitt på ovansidan av korvringen med cirka 1 centimeters mellanrum så att inte det som ligger i ramlar ut. Skiva tomat och lök. Bred ett lager senap i varje skåra och sätt sedan tomat och lök i skårorna. Strössla sedan ut osten på korven. Salta och peppra och ställ in i cirka 30 minuter i 225°C på över- och undervärme eller 200°C med varmluft.
-
Pesto och pasta
En riktigt bra rätt om du vill ha något snabbt och gott!
Ingredienser pesto (4 pers) 1 liten vitlöksklyfta Pinjenötter (Valbart, naturella) Olivolja efter behov. Ca 2 st basilika plantor 1⁄2 tsk salt 1 krm peppar 4 dl parmesan ost Övrigt Spagetti för 4 pers Så här gör du: Finhacka hela basilikan Pressa vitlöken Riv parmesanen TillbehörTomater och mozzarella. Ha gärna lite pesto över det.
-
ca 30 min
Kokosmjölk samlar ihop kryddorna och gör smaken rund och krämig.Till 4 pers
2 dl gröna eller bruna linser 1 stor röd eller gul lök 2 tsk curry 1 msk tomatpuré eller 1/2 msk Sriracha chilisås 1 burk kokosmjölk (400g) 2 hönsbuljongtärningar 1 msk pressad lime 1 dl riven kokos (går att garnera med salta jordnötter istället) 1/2 kruka koriander rapsolja (eller kokosolja), salt, nymald svartpepparTillbehör
30g bröd per personGör så här
Skölj linserna. Skala och hacka löken. Fräs hälften av löken i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt curry och tomatpuré och fräs på låg värma i ca 1 minut. OBS: Kan fräsa all lök nu och ta bort hälften. Häll i linser och 5 dl vatten. Sjud under lock i ca 20min. Häll kokosmjölken i grytan och lägg i buljongtärningarna. Koka upp. Tillsätt limesaften. Krydda med 1/2 tsk salt 1 krm peppar Strössel: Bryn den sparade löken i 1 msk olja. Sänk värmen och blanda ner löken i kokosen. Rosta ca 1 minut. Häll upp i skål och blanda ned hackad koriander. Strö strössel i soppan och servera med bröd. -
-
-
-
Linsgryta
Ta ca 5 dl linser. Låt linserna ligga i blöt ca 1 timme, koka sedan upp 1 liter vatten, tillsätt 1 msk grönsaksbuljong, ha i en morot och lite lök och 1/2- 1 potatis+ linser. Låt koka i 20-45min.Kan behövas hälla i mer vatten, medan det kokar. Häll bort vattnet, men spara det i en bunke. Lägg alla linserna i en form. Häll på 1/2 dl utav vätskan. Lägg sedan på ost och ställ in den i ugnen i 15-35 min. Ugnen ska stå på 200 grader.
-
Curry kyckling 4 st fileer 1 msk smör 2 tsk curry 1 tsk paprika pulver 1 tsk salt 2 dl grädde 1/2 dl vatten 1 gul paprika
Bryn fileerna i stekpannan. Smält smör i en kastrull. Rör ner curry, paprika och salt. häll i grädde och vatten. Låt puttra i 5 minuter, Häll såsen runt om köttet och låt allt koka under lock i 5 minuter. Finhacka paprika och strö över köttet.
-
Fransk lökpaj Pajdeg 3 dl glutenfri mix med mjölk (Semper) 100 g smör eller margarin 1 ägg Fyllning 450 g gul lök, skalad och fin hackad 40 g smör eller 3 msk olja 1/2 tsk salt 1/2 tsk råsocker 1/2 - 1 tsk nymalen muskot Salt och svartpeppar 2 ägg 1/2 dl grädde ca 75 g riven ost, cheddar eller prästost. Tillagning
Hacka samman fett och mix. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tryck
ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Låt den vila i kylskåp.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 min.Fräst löken i smör eller olja(om du utesluter fett tag 1/2 dl vatten)på svag
värme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 30 min. -
Kycklingpaj Pajdeg 2,5 dl mjöl 100g smör 2 msk vatten. Fyllningen 1 stekt eller grillad kyckling (ca 300g kycklingkött) 1 liten purjolök 1 brk champinjoner Smör 2 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 3 dl vispgrädde 1 tsk salt 1 krdm svartpeppar 1 dl riven ost Tillagning
Knåda samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i pajformen och låt den vila i kylskåp ca 30 min. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 15 min. Sänk ungnsvärmen till 200 grader.
Bena ur kycklingen och skär köttet i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Slå spadet av svampen. Smält smöret i stekpannan. Fräs svampen och purjolöken. Strö över mjölet och späd med grädden. Låt såsen puttra ca 3 min. Lägg i kycklingköttet. Tillsätt tomatpurén, salt, och svartpeppar. Rör om. Häll stuvningen i pajskalet. Strö över osten. Gratinera i ugn ca 25 min eller tills osten fått fin färg.
-
Toast skagen
Fixade ihop en god toast igår. Börja med att hacka dillen fint men spar lite till garnering. Blanda samman majonnäs, salt, peppar och finhackad dill. Finhacka kräftstjärtarna och blanda ner dem. Ta bort kanterna på brödet och stek dem gyllenbruna i smör. Skär tomaten och citronen i klyftor. Fördela kräftmajonnäsen på brödbitarna. Toppa med löjrom. Garnera med sallat, citron, dill och tomat.
Värt att nämna är att kräftstjärtarna kan vara salta så smaka av först innan du pressar på för mycket salt 😉
Ingredienser 4 skivor vitt bröd 4 msk majonnäs 400 g kräftstjärtar salt och malen vitpeppar smör att steka i 80 g löjrom 1 tsk finhackad dillVid sidan av förslag
4 sallatsblad 4 citronklyftor 1 tomat dillvipporRiktigt gott 😉 Hur ser eran skagen ut ?
-
alt text
Ingredienser (ca 4 pers) 500 gram pasta 2 pkt bacon 2 vitlöksklyftor 2 äggulor 2-3 msk grädde ( mer om man önskar ) 1 dl finriven parmesan 2 msk med fin olivolja salt och peppar Tillagning (20 min) Koka pastan all dente enligt anvisningar på förpackning. Stek baconet knaperstekt Finhacka vitlöken och vänd ner i slutet- den ska bara bli mjuk och glansig. Vispa ihop äggulorna i en skål tillsammans med grädden. Häll av vattnet och vänd ner pastan, olivolja i stekpannan tillsammans med äggsmeten. Vänd om och låt allt steka ihop. Smaksätt med parmesan och salt & peppar. Servera genast med några droppar olivolja per portion. -
alt text
Ingredienser (4 portioner) 140 g bacon 4 kycklingfiléer 2,5 dl vispgrädde 0,5 dl mango chutney Tillagning (30-40 min) Linda bacon runt kycklingfiléerna. Sätt ugnen på 225º. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Häll grädden och mango chutney i en skål. Vispa så allt blandar sig. Häll över blandningen. Ställ mitt i ugnen. Gratinera tills kycklingen är helt genomstekt ca 30-40 min.https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/barnens-kyckling-i-ugn/
-
Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner
400 g neutral fast tofu 1 stor gul lök 3×3 cm bit ingefära 2 klyftor vitlök 1 burk hela eller krossade tomater 3 dl havregrädde 1 dl vatten 1 msk gulcurry 1 tsk gurkmeja 1/2 msk spiskummin 1 msk garam masala 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version) 2 lagerblad 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma Salt och peppar Färsk koriander 1/2 lime Olja till stekningBörja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!
Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta.
Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!). -
alt text
Ingredienser Pitabröd Valfria grönsaker, t ex tomat, feferoni och sallad Kebab 500 gram blandfärs gärna med hälften lammfärs 2 tsk spiskummin, malen 3 tsk koriander, malen ½ msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta, pressad 1 nypa torkad timjan 2 msk olivolja salt & svartpeppar Vitsås 2 dl Turkisk yoghurt 1 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor, pressade salt & svartpeppar Tillagning Blanda ihop yoghurt med vitlök och majonnäs, salta och peppra och ställ i kylen 15 minuter. Stek färsen i olivoljan på hög värme 5-6 minuter så att köttet får ordentligt med färg. Lägg i resterande ingredienser och stek ett par minuter till. Värm pitabrödet enligt förpackningens instruktioner och packa det med kött, sköna grönsaker som tomat, feferoni och blandsallad. Toppa med vitsåsen. -
alt text
Ingredienser 1 lök 3-5 vitlöksklyftor 200 g frysta ärtor 200 g frusen eller färsk broccoli 100 g frusen eller färsk spenat 1 grönsaksbuljontärning Tillagning Fräs en lök och 3-5 vitlöksklyftor i lite smör / kokosolja. Häll på 200 gram frysta ärtor Häll på 200 gram frusen eller färsk broccoli Häll på 100 gram frusen eller färsk spenat Häll på så mycket vatten att ingredienserna precis täcks av vatten Lägg i en grönsaksbuljongtärning Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter Mixa allt i en mixer eller med stavmixer Smaksätt med pressad citron, rivet skal från en citron och sambal oelek efter smak.http://www.womenshealth.se/blog/satsa-pa-k-och-gront-for-starka-ben/
-
alt text
Ingredienser (4 st) 500 g nötfärs eller annan färs 1 tsk salt 0.5 tsk svartpeppar 1 msk smör 4 pitabröd 0.5 isbergssallad, strimlad 2 dl ajvar relish 2 dl Inlagd jalapenos 0.5 rödlök, strimlad Vitlölssås 2 dl gräddfil 1 dl majonnäs 1 vitlöksklyfta, riven Tillagning (20 min) Blanda gräddfil, majonnäs och vitlök till en sås. Dela köttfärsen i fyra bitar och platta ut till tunna burgare. Salta, peppra och stek i het panna i smör ca 1 minut per sida. Värm pitabröden enligt anvisningen på förpackningen. Fyll bröden med burgare, sallad, ajvar, jalapeños, rödlök och vitlökssåshttps://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/burgare-i-pitabroed-med-ajvar-och-vitloekssaas/
Senaste inläggen från UEX
Nyheter
FZ Community Summer Challenge 2025 – Hur många spel klarar vi år?2025-06-30 22:01 Sommaren är räddad! (För nionde året i rad.) |
Paul Walker återuppstår i CGI‑form - Fast & Furious sista kapitel sladdar in på biograferna 20272025-06-30 20:33 Det var under FuelFest i Pomona, som Vin Diesel avslöjade att Fast & Furious 11 - det avslutande kapitlet i den ikoniska filmserien - nu är planerad att ha biopremiär i april 2027. En produktion som onekligen dragit ut rejält på tiden, och detta till viss del på grund av de krav som Diesel ville få igenom innan filmandet skulle börja. Vilka var:
Folket på plats jublade, men online går det att läsa mer nyanserade och delade åsikter om det hela. Att återskapa en död karaktär, där dessutom skådespelaren inte längre lever, är känsligt. Oavsett vilket är det klart att Fast & Furious-finalen satsar hårt på nostalgi, personliga kopplingar och känslosamma avsked - kryddat med attityden och ljudet från förorten och racerbilarna. Vi kan inte annat än hoppas att detta faktiskt blir bra. Är du sugen på en sista sväng med gänget? <social>https://www.instagram.com/reel/DLeErG3x8dj/</social> |
Apple kör om konkurrenterna med F1‑succé - drar in 144 miljoner dollar2025-06-30 19:35 Apple har verkligen satt fart på motorsportsvärlden med sin nya F1-film som nu fullständigt krossar konkurrenterna på bio. Under premiärhelgen drog nämligen F1 in imponerande 144 miljoner dollar globalt, vilket gör det till Apples största biosuccé hittills - till och med större än Pixar-aktuella Elio och Draktränaren. |
Gosling i rymden: första trailern till Andy Weir‑adaptationen är här2025-06-30 19:00 Den första trailern för Project Hail Mary är här. Filmen bygger på Andy Weirs roman med samma namn och sätter tonen med en spännande nära framtid där Gosling porträtterar en lärare som plötsligt vaknar upp ensam ombord på ett rymdskepp, utan minne av varken sin identitet eller sitt uppdrag. |
The Alters anklagas för att använda AI – och inte vara öppna med det2025-06-30 18:01 Ska nyttjas i text och översättning. |
Sony har rullat ut en ny uppdatering till Playstation Portal2025-06-30 17:27 Utan att meddela något rullade Sony under förra veckan ut en ny uppdatering till deras portabla enhet Playstation Portal. Detta är den första uppdateringen som släppts till enheten sedan april och fokuserar enligt Sony själva på: Systemmjukvarans prestanda och stabilitet har förbättrats. Meddelanden och användarvänligheten på vissa skärmar har blivit bättre. Så om din Portal kändes seg eller glappig tidigare, kan det här ge en lite mjukare upplevelse. Men om du hoppades på nya funktioner, skarpare grafik eller mer avancerad nätverkskontroll... ja, då blev det inget så spännande. Här på Gamereactor har vi inte märkt någon större skillnad gentemot hur mackapären fungerade innan uppdateringen, men vi litar på att uppdateringen likväl förbättrar dess prestanda.<bild>Har du införskaffat dig Portal ännu?</bild>Källa |
Därför är det så få japaner i Hideo Kojimas spel2025-06-30 16:00 Om du har spelat något av Hideo Kojimas senare spel har du säkert lagt märke till en sak: trots att Kojima själv är japan, väljer han ofta västerländska skådespelare till huvudrollerna. Det är helt enkelt förhållandevis få japanska ansikten i hans spel, åtminstone när det gäller fotorealistiskt skannade modeller som i Death Stranding-serien. Men varför är det så? Kojima har nu förklarat sitt resonemang i en intervju hos IGN Japan. |
"Spel är galet prisvärda", menar f.d. Playstation-chef2025-06-30 13:52 Lyfter Mario Kart 8 som exempel. |
Världens bästa vapen – 32-delsfinaler (del 2 av 2)2025-06-30 10:00 Tanter faller, BFG 9000 dominerar och legendariska Quake-vapnet får stryk med tre ynka röster. Det och mycket mer när 32-delsfinalerna går i mål! |
1 miljon FBC-spelare: "Mycket jobb återstår"2025-06-30 08:05 Har funnits ute i knappt två veckor. |